Намерената цигулка у член на Мешерето се оказа крадена в Лондон

Снимка © МВР
share

Акцията на ГДБОП, при която у член на Мешерето беше открита цигулка "Страдивариус" и 7 картини на европейски художници, намери продължение във Великобритания, пише "Сега".

Ценният музикален инструмент най-вероятно е откраднат от световноизвестната цигуларка Мин Джин Ким от кафене в Лондон през 2010 г., писа вчера британският в. "Сън". Тази кражба навремето беше отразена даже от българския печат.

У нас цигулката беше намерена от антимафиоти в момент на сделка с клиент, който бил готов да плати 300 000 евро за нея. Според "Сън" обаче цената й е много по-висока - 1.2 млн. британски лири. Виртуозната изпълнителка била ограбена, докато си купувала сандвич на гара в Лондон. Крадецът бил ирландец, който се опитал да продаде инструмента за 100 британски лири и при ареста отказал да каже какво се е случило с него. Оттогава следите на цигулката, направена през 1698 г. от Антонио Страдивари, се губят.

Според "Сън" цигулката е намерена у ромския бос Христо Върбанов, известен като Ицо Папата. Всъщност в ареста за случая е брат му Любен Маринкин, в чийто дом трябваше да се осъществи сделката. Задържан беше и 47-годишният посредник М.К. И двамата са криминално проявени, а в дома на Маринкин бяха открити още 7 картини на европейски художници, изрязани от рамките, увити в плат и приготвени за транспортиране. Предстои назначаването на експертизи, които да потвърдят авторството на картините и цигулката.

Водещи новини

Още новини