Стайко Стайков бил в Лондон на меден месец, не се криел

share

Стайко - синът на алкохолния бос Миньо Стайков, е бил в Лондон, докато близо два месеца бе издирван от полицията. Преди няколко дни той необезпокоявано се прибрал в България с кола през сухопътна граница и никой не го задържал, съобщава Труд.

"Затова сам се яви в спецпрокуратурата във вторник, когато от баща си научил, че е търсен. Там е арестуван и отведен в следствения арест", разказаха негови близки.

Стайков-младши бе обявен за издирване на 13 декември миналата година, ден след като МВР проведе акция "Захарно петле". Тогава той не бе открит, за да бъде задържан, но зад решетките бяха прибрани Добрин Добрев, Веселин Ранчев и Симеон Танев. Според прокуратурата тримата са участвали в банда, източвала ДДС, създадена и ръководена от Стайков.

Чрез фирма, регистрирана в Гърция, Стайков-младши зареждал със захар складове на "Захарна индустрия" ЕООД в София. Управител на дружеството бил Симеон Танев, а за транспорта отговарял Веселин Ранчев. Добрев оформял счетоводните документи, от които личало, че преди да стигне до складовете, захарта пътувала от Гърция до Чехия.

Според прокуратурата такова движение изобщо не е имало, а посочените като прекупвачи фирми били "липсващи търговци". Така се избягвало плащането на ДДС в България, тъй като фирмите декларирали, че данъкът е платен веднъж в Чехия. Сделките, количествата и цените на захарта били уговаряни лично от Стайков-младши. Така били източени 2,5 млн. лв. за 10 месеца.

И тримата, сочени за съучастници на младия бизнесмен, са в ареста. Очаква се утре прокуратурата да поиска от спецсъда постоянен арест Стайко. Засега той отказал да дава обяснения. "Стайков имаше намерени да говори, но аз го посъветвах да не го прави", каза пред "Труд" адвокатът му Христо Георгиев. Той обясни, че клиентът му ни най-малко не се е крил, а просто бил на сватбено пътешествие със съпругата си Александра - дъщеря на хотелиера Ветко Арабаджиев. Тяхната сватба се състоя в края на 2011 г. и бе обявена за светско събитие №1 на година.

"Стайков е бил на меден месец. Малко със закъснение, разбира се. Но им се роди дете непосредствено след сватбата и сега са преценили, че имат възможност и са отишли да си карат медения месец. Откъде да знае Стайков, че точно тогава прокуратурата ще се сети да го издирва", каза адвокатът. Той допълни, че докато бил зад граница, клиентът му въобще не подозирал, че е издирван. В разпит пред разследващите баща му обяснил, че не може да го уведоми. "Стайков е самостоятелен, пълнолетен, семеен с дете. Не е длъжен да се информира от вестниците и списанията", разясни адвокат Георгиев.

Според него нямало причина клиентът му да бъде обявен за издирване, тъй като не бил призован изобщо. "Слагаме каруцата пред коня. Почваме да го издирваме, ама не сме го уведомили, че го търсим", възмути се Георгиев. Той подчерта, че призовката за Стайков-син е връчена на адвоката на фирмата на баща му Миньо Стайков на 20 декември. Парадоксът идвал оттам, че денят, в който Стайков-син трябвало да се яви на разпит и то като свидетел, бил предишният - 19 декември. Адвокат Георгиев ще представи призовката днес в съда.

Водещи новини

Още новини