Евродоклад: Черно море и Балканите са новият вход на кокаин в Европа

share

Черно море и Балканите са новият вход за кокаин в Европа. Това се посочва в първия доклад "Пазарите на наркотици в ЕС", изготвен от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (ЕЦМНН) съвместно с Европол и публикуван днес в Брюксел.

В доклада се отбелязва, че повечето от пратките с кокаин от Южна Америка продължават да бъдат насочвани към Западна Европа. Но все по-значителни количества от дрогата през последните години се залавят при опит да бъдат внесени през българските, гръцките, румънските и украинските пристанища.

Например през юни и юли 2010 година украинските власти са конфискували общо около 775 кг кокаин при две операции на пристанище Одеса. Дрогата е била открита на борда на товарни кораби, пристигнали от Чили и Венецуела. Заловените количества в Румъния, България, Турция и Гърция са относително малки - около 4 тона за периода между 2009 и 2011 година.

В България количествата са по-големи, което най-вероятно се дължи на ролята на страната на транзитна точка за кокаина, който се насочва на запад и на изток. През последните години все повече граждани на балкански страни, включително България и Румъния, се замесват в трафик на кокаин. Албания се е превърнала в страна за съхраняване на кокаин, пише в доклада. Отбелязва се, че маршрутите за трафик в балканския регион, особено за контрабанда на цигари, хора и хероин, сега се използват все повече за нелегалното пренасяне на все по-големи количества кокаин.

Водещи новини

Още новини