Самоубилият се бизнесмен получил заплашителен SMS

share

Заплашителен есемес е причина за смъртта на бургаски бизнесмен. Христо Иванов Петков, собственик на ЕТ "Графа паркет", е намерен мъртъв край скалистия бряг в Созопол вчера. Удавникът е бил с примка на шията и голям камък.

Телефонът, на който била изписана заплахата, е намерен в бялото "Рено", паркирано на нос „Германката" край Созопол, твърди "Бесове", позовавайки се на източник от разследването. Ставало въпрос за предупреждение с убийство. Със сигурност това е и причината нервната система на Петков да не издържи и да сложи край на живота си по този ужасен начин.

Христо е трябвало да работи на обект - луксозно изпълнение в местността Буджака. Там е кварталът на богатите в Созопол.

Водолазите са намерили тялото му вчера около обед на 12 метра дълбочина, увито с въжето от колата и огромен камък.

Издирването в студената вода продължило два дни, след като е намерена колата му на брега.

"Германката" има черна слава. Това място е известно и с друга трагедия отпреди 30 години, когато там скача от скала 19-годишна немска туристка и се удавя. Затова скалистият бряг е наречен Германката. Точно там скъп имот е построил бизнесменът Филип Харманджиев, съдружник на бизнесмена Иво Прокопиев, който му е съсед с вилно селище.

Христо обичал това място, често риболувал със спининг. Възможно е, след като не е намерил пари, за да достави паркета и да го монтира в посочения срок да е сложил край на живота си.

Христо Петков е в бизнеса с ламинат и паркет от 2003 г. Колегите му в бранша го познават като изключително коректен партньор. От известно време бизнесменът имал и мениджър - Деян Тонев, с когото опитали да увеличат влиянието на фирмата. Но тъй като кризата се задълбочила, не успели да постигант кой знае колко в търговията.

Браншовиците твърдят, че „Графа паркет" е продавала предимно ламинати от вносители, дистрибутирали паркет от български производители.

„Вероятността да се е самоубил заради някакъв дълг свързан с пари е много малка, тъй като фирмата не разполага със скъпи автомобили или техника, за които да е теглил кредити. Като цяло Христо беше точно момче, но много затворено в себе си, смятаме, че причините да се самоубие са дълбоко лични", по думите на негови приятели. 

Христо Петков е родом от бургаския квартал Лозово. Живеел на квартира в Бургас с Пролетина Манолова. Наскоро им се родила дъщеричка.

Жената разказва, че родила щерката от любов към Христо. За нея сега остава грижата за трите деца.

В двустайното жилище, което е семпло обзаведено, живеят двете й дъщери - на 14 и 10 години, както и сестра й, която в този тежък момент наглежда едномесечното бебе.

Доскоро Христо е имал бизнес, с който е издържал семейството, а Пролетина е имала ресторант в центъра на Бургас. Според нея дълговете на приятеля й едва ли са повече от 20-30 хил. лева. По нейния кредит от 50 хил. лева тя трябвало да вняся 250 лв. месечно и едва ли това е причина за смъртта на Петков, казва приятелката на самоубилия се бизнесмен.

На 28 декември сутринта двамата пият кафе, както винаги. „Аз хранех малката. Мълчахме, той се облече и каза, че отива направо на обекта, а не в офиса на ул. "Сливница" 55. Само ми сподели, че трябвало да направи стълба в апартамента на чужд гражданин и нищо повече. От тогава не съм го виждала. Никой от МВР не ме е викал да го разпозная, откъде сте сигурни, че това е моят Ицо, аз го обичах", разказва Пролетина Манолова.

Още около обяд тя видяла, че якето му е останало в спалнята, а в джоба бил единият от телефоните му - изключен, както и портфейлът с 25 лева и стотинки. Христо имал още един GSM, но той не бил в якето.

"В този момент стомахът ми се сви, помислих, че се е случило най-лошото. Не сме се карали с Ицо същата сутрин, аз просто му бях сърдита, защото не знаех какво става напоследък във фирмата.

Не знам какво ви е споделил съдружникът му Деян, но трябва да питате счетоводителя на фирмата, защото се оказва, че повече от година аз съм без осигуровки. Както аз така и жената на Деян се водехме на работа в „Графа паркет". Когато наближи да раждам, разбрах, че не е внасяна нито стотинка осигуровка на мое име.

Аз настоявах да се разбере какво е състоянието на фирмата и да се изчистят недоразуменията, ако има таква. Сега чакам майка ми да пристигне от Германия, за да ми даде пари за осигуровките, нямам майчинство и не знам как ще свързвам двата края с три деца", плаче Пролетина.

Христо имал кредит от Ти Би Ай, по който покривал 100 лв. месечно. Това бил негов личен банков заем, но дали фирмата е задлъжняла към други банки Пролетина не знаела. Изхарченото капаро за стълбата, която трябвало да монтират Христо и Деян в дома на руския гражданин Сударенко била 2000 лева, според Пролетина.

Това било капарото, което било похарчено и трябвало да се възстанови за материали. Това бил обектът, на който Христо трябвало работи на 28 декември. И това били парите, които той искал на заем от приятеля си Димо Ангелов.

Ангелов търгува с внос на стъкла от Китай. За нещастие, предния ден човекът нямал толкова пари в брой.

Водещи новини

Още новини