Разбиха група крадци на кабели

share

Престъпна група, извършвала кражби на ел. проводници, е неутрализирана от полицейски служители на Областната дирекция на МВР - В. Търново. Извършителите се опитали да избягат, но след преследване били задържани. Арестът е в рамките на специализирана полицейска операция на територията на РУП - Павликени по линия кражби на проводници от електропреносната и съобщителна мрежа.

Вчера на третокласен път между павликенските села Караисен и Батак бил спрян за проверка лек автомобил марка "Фолксваген Поло". Колата е собственост на 26-годишен мъж от Д. Митрополия, известен на полицията и осъждан за хулиганство и за престъпление по Закона за дсвижение по пътищата. Автомобилът бил управляван от 29-годишен плевенчанин. С него е пътувала и 31-годишната му съгражданка.

След фолксвагена се движел лек автомобил "Митцубиши Паджеро" с английска регистрация. Неговият шофьор, след като видял полицейския пост, обърнал в обратна посока, не се подчинил на подаден от униформените светлинен сигнал и стоп палка и опитвайки се да избяга последователно блъснал врата на полицейски автомобил "Лада Нива" и намиращия се в близост полицейски служител в областта на крака. След кратко преследване лекият автомобил "Митсубиши Паджеро" е бил принуден да спре, но тримата мъже, пътуващи в него, слезли и побягнали, опитвайки да се укрият от полицейските служители.

В заградителните действия се включили и полицаи от РУП - Павликени, Свищов и П. Тръмбеш, при което тримата са задържани. Това са 28-годишен мъж с инициали С. Б. (Боцко), осъждан за кражби, вещно укривателство и за шофиране без книжка, 23-годишният Д. Д. (Данко), осъждан за кражби и двамата от плевенското село Пелишат и 21-годишен младеж с инициали А. М. (Малкия) от плевенското село Ореховица, осъждан за кражби и шофиране, без необходимото свидетелство. При проверка в автомобила са открити ножица за арматурно желязо и неустановено количество гол меден проводник, с различно сечение.

Същата сутрин в полицейското управление в Павликени бил получен сигнал, че от електропреносната мрежа на с. Патреш са откраднати ел. проводници от 6 междустълбия. Петимата са задържани за 24 часа. В хода на разследването е установено, че мъжете от мицубишито са съпричастни към престъпление и още същия ден тримата са привлечени като обвиняеми за кражбата в Патреш на 560 м меден проводник и за причиняване на лека телесна повреда на полицейски орган; повреждане на чужда движима вещ и противозаконно пречене на орган на властта, както и опит за бягство и укриване. С постановление на Районната прокуратура в Павликени Боцко, Данко и Малкия са задържани за 72 часа. Претърсени са седем жилища, обитавани от петимата в Плевенско. Иззети са 8 мобилни телефона и пластики за СИМ-карти. Работата по документирането на цялостната им престъпната дейност продължава.

Водещи новини

Още новини