Политологът доц. Стойчо Стойчев: ПП-ДБ демонстрира желание да управлява, но зависи при какви условия

Нова нюз
share

„Предизборна кампания има, но тя е насочена предимно към много тесен вътрешнопартиен електорат и не се стреми да разширява някаква периферия. Партиите изместват акцента на своите кампании - от традиционните медии към по-непопулярни форми на изявяване. Политическите лидери правят кампания предимно на локално ниво, с много по-тесни групи от избиратели, сякаш търсят зона на комфорт”. Това каза политологът д-р Ирена Тодорова в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„В повечето предавания политиците се явяват самостоятелно, изчитат си опорните точки, представят си програмата и избягват всякакъв вид конфронтация. Общият ефект е понижаваща се избирателна активност. Политическите партии нямат стимул да търсят по-висока избирателна активност. Самите кандидати се измориха да правят предизборни кампании”, смята политологът доц. Стойчо Стойчев.

Според Тодорова формулата на управление е особено важна. „Най-голямата интрига е с кого ГЕРБ ще опита да състави кабинет - с кое от двете ДПС-та ще предпочете да управлява и дали ще потърси мост към „Възраждане”, ако стане втора политическа сила. Ако ПП-ДБ и ГЕРБ договорят общ кандидат за премиер, кой ще бъде третият субект, който би влязъл в една такава управленска формула?”, каза още тя.

Ще се случи ли нещо драматично на политическата сцена?

„ПП-ДБ демонстрира желание да управлява, но зависи при какви условия. Склонен съм да изключа двете формации около ДПС като вариант за формиране на управляващо мнозинство. Те много трудно ще се включат във формален вид управление. Същото се отнася и за социалистическото обединение, което, ако иска да бъде успешно и да просъществува, трябва да е категорична опозиция в следващото НС. Остават единствено малките партии, които биха могли да влязат в парламента”, посочи доц. Стойчев.

„Моята песимистична прогноза е, че ще има още едни избори. Трябва да се появи политически субект с много ясно и категорично лидерство”, добави Тодорова.

Водещи новини

Още новини