ЦИК определи местата и държавите, в които ще има избирателни секции извън страната за вота, в Турция са най-много

Novini.bg/ Canva
share

Централната избирателна комисия определи местата и държавите, в които да се образуват избирателни секции извън страната за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври.

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 212

710 са секциите на този етап, в общо 57 държави, като в Украйна, Ливан, Израел, Иран секции няма да има. В съседна Турция отново ще се разкрият най много - 168, а в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия те са 112.

ЦИК определи 66 секции да се разкрият във Федерална република Германия и 64 в Испания. В САЩ за сънародниците ни ще се разкрият 53 секции, в Италия те са 27, а в съседна Гърция – 23.

Секциите зад граница са определени и на базата на подадените заявления за гласуване в чужбина, както и от постъпилата информация от външното ни министерство.

По актуални данни от ведомството се очаква да се получи съгласие от приемащите държави с разрешителен режим за произвеждане на изборите от държавите: Австрия – за секциите извън дипломатически и консулски представителства, от Алжир, Босна и Херцеговина и за секциите извън ДКП – за Норвегия и Швейцария, предаде БНР. Затова тези места са посочени за разкриване под условие до получаване на конкретно разрешително не по късно от 14 октомври. 

Как протича организацията на вота във Валенсия?

След мотивираното предложение на посолството ни в Баку, Азербайджан, е там да не се образува секция поради нецелесъобразност.

Република Чехия дава разрешение за секции само на територията на дипломатическото представителство, затова Бърно, Ихлава, Либерес, Млада Болеслав и Пилзен също няма да се образуват секции.

Поради влошена обстановка по сигурността в Тел Авив, Израел, и Бейрут, Ливан, МВнР е предложило да няма места за гласуване.

Министерство на външните работи на Федерална република Германия дава съгласие за провеждане на предсрочни избори за Народно събрание на Република България само за конкретни места и адреси.

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 212

Водещи новини

Още новини