Росица Матева: По-малко българи от чужбина са заявили желание да гласуват на тези избори

Кадър: Нова нюз
share

Малко над 30 000 са подадените заявления за гласуване в чужбина, което като бройка е по-малко в сравнение с предходните парламентарни избори. Най-вероятно в петък ще обявим и окончателния брой избирателни секции за гласуване в чужбина. Това заяви в интервю за NOVA NEWS заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 158

Относно съставите на районните и секционните избирателни комисии Матева разясни, че те се определят от парламентарно представените партии в 50-ото Народно събрание.

Лицата, които се съгласяват да бъдат членове в СИК, трябва да го правят не за да получат възнаграждение, а с отговорност към обществото, апелира тя.

По думите ѝ няма изискване за членовете на СИК да имат образователен ценз, като уточни, че това е въпрос, който трябва да се реши от законодателя.

Ето колко секции се очаква да бъдат открити за вота в чужбина

По отношение на машините и тяхното съхранение, Росица Матева изрази надежда час по-скоро да се намери място, в което те да бъдат съхранявани за постоянно.

Машините са държавна собственост и би трябвало да се съхраняват на място, което също да е държавна собственост, посочи в заключение Матева.

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 158

Водещи новини

Още новини