Росица Матева: Нужен е дълбок анализ, обсъждане и промени на част от разпоредбите на Изборния кодекс

Кадър: БНТ
share

По-различното на тези избори е, че някои от политическите субекти, които участват в изборите, имаха вътрешнопартийни проблеми, които се пренесоха и в работата на комисията. Не мога да кажа, че има политическо влияние върху колегите. Натиск има от обществените очаквания. До момента ЦИК съумява да взема своите решение независимо и стои равно отдалечено от всички политически субекти и да взема решенията си според закона. Това заяви заместник-председателят на ЦИК Росица Матева в предаването „Още от деня” по БНТ.

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 112

Тя съобщи, че има подадени жалби за избора на съставите на комисии.

Повечето членове на РИК-ове са доста опитни, защото вече са участвали в много избори. Те са доста по-подготвени. Повече от половината от комисиите бяха попълнили правилно протоколите си на миналите избори и получиха възнаграждение за това, увери зам.-председателят на ЦИК.

Министър Карадимов: Защо държавата се е довела до положението една фирма да ѝ диктува условия, за да има машинен вот?

„Апелирам за отговорност към хората, които искат да са членове на СИК и РИК. Работата им е дълг към обществото”, подчерта тя.

„Нужен е дълбок анализ, обсъждане и промени на част от разпоредбите на Изборния кодекс, но сега не е моментът. ЦИК полага всички усилия в работата си. Ние сме един от най-прозрачните органи, нашите заседания са публични, както и изборния процес, участват застъпници и наблюдатели и т.н. Всичко това е гарант за честността на вота”, смята Росица Матева.

Заместник-председателят на ЦИК коментира и проблемът с машинното гласуване. „Това, което може да породи проблем е неуреденият въпрос за склада, в който се съхраняват машините. На 31 юли изтече договора за наем със склада. Днес получихме писмо, че след 30 септември собственикът на склада ще откаже да изпълнява дейностите вътре в склада и няма да можем да ги предоставим за започване на работата по тях. Предоставихме това писмо на Министерски съвет и се надяваме на бърза реакция. Непрекъснато сме подавали искане до МС за осигуряване на помещение, което да е държавна собственост и където да бъдат съхранявани машините. Имаше време да се построи такъв, но това не стана, оглеждаха се и военни  складове”, обясни тя.

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 112

Водещи новини

Още новини