Партиите и коалициите се споразумяха за ръководството на СИК в село Габровница

Novini.bg/Canva
share

Партиите и коалициите в община Монтана се споразумяха за ръководството на Секционната избирателна комисия (СИК) в село Габровница, където на 20 октомври ще има извънредни избори за кмет, съобщиха от Община Монтана.

След преговори при кмета на Монтана Златко Живков е постигнато споразумение председателят на комисията да е от ГЕРБ – СДС, зам.-председателят – от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), а секретарят – от „Възраждане“. Комисията за извънредните избори за кмет в Габровница ще бъде от девет души, като разпределението ще е според представителството на партиите и коалициите на последните парламентарни избори – трима членове за ГЕРБ-СДС, двама за ПП–ДБ и по един за „Възраждане“, ДПС, „БСП за България" и „Има такъв народ“.

До 5 октомври е срокът за образуване на подвижна секционна избирателна комисия, която осигурява вота на хора с трайни увреждания. Те трябва да заявят желанието си да гласуват като подадат заявление не по-късно от 14 дни преди изборния ден. Представителите на политическите сили са се договорили подвижната секционна комисия да бъде съставена от шестима членове като ръководните длъжности да бъдат разпределени по същия начин, както при основната избирателна комисия, уточниха от община Монтана.

ВАС не допусна до участие ДПС-Ново начало в изборите за кметове на с. Габровница и Община Омуртаг

До извънредните избори за кмет на най-голямото село в община Монтана се стигна, след като Върховният административен съд касира избора на кмет на селото, направен на 29 октомври 2023 година. Повод за това решение станаха видеозаписи на разговори между членовете на Секционната избирателна комисия, в които те се питат „За кой да броиме тази бюлетина?“. Видеозаписите предизвикаха много коментари и реакции в социалните мрежи.   

Водещи новини

Още новини