Единственият вариант е ГЕРБ с ПП-ДБ и промяна на изборната система?

бг он еър
share

Днес изтича крайният срок за регистрация на партии и коалиции за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври. Още обаче има неясноти по явяването на ДПС и БСП на изборите. Последното, за което пък заговори Бойко Борисов, е "джентълменско споразумение".

"Струва ми се като добре забравено скорошно минало. Нещо, което вече гледахме и изживяхме. Това, което прави Борисов, е, че се опитва по някакъв начин да ръководи процеси, от които изглеждаше сякаш се беше отдръпнал. Споразумението е необходимост. Не знам дали ще е сглобка, дали ще е коалиция, но е заявка за някакъв вид сътрудничество, защото просто не може да се продължава по същия начин", коментира политологът Яница Петкова в студиото на "България сутрин".

Борисов: Ако не им харесва "дежентълменско споразумение", нека "умните" да измислят друга дума

PR експертът Нидал Алгафари от своя страна е категоричен, че ГЕРБ ще бъде първа политическа сила на следващите избори.

Според него Борисов вече е подал ръка на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), но препъникамъкът е бил Делян Пеевски. Алгафари смята, че въпреки обединението на БСП, те ще загубят значителна част от подкрепата си, а ДПС също ще претърпи спад поради вътрешните им неразбирателства.

"Единственият вариант пред ГЕРБ е ПП-ДБ и единственият вариант пред ПП-ДБ е ГЕРБ", заяви Алгафари.

Петкова отбеляза, че Борисов често говори за промени в изборната система, което според нея е опит за решение на политическите проблеми. Според Алгафари промяната в изборната система трябва да бъде покачване на изборния праг от 4% на 8%.

Петкова смята, че основният проблем на страната не е формата на управление, а липсата на доверие в политиците. Алгафари също посочи, че гръцкият изборен модел не би бил най-добрият за България, тъй като дори бонусите за първата партия не успяват да стабилизират правителствата.

Водещи новини

Още новини