Партиите и коалициите в Хасково не постигнаха съгласие за състава на РИК, ДПС на консултациите бяха с двама представители

Bulphoto (архив)
share

Партиите и коалициите в Хасково не постигнаха съгласие за състава на Районната избирателна комисия (РИК) за вота на 27 октомври на днешните консултации за състава на изборната администрация. ДПС бяха с двама представители и внесоха две различни поименни предложения за полагащото им се по закон едно място в РИК.

Съставът на РИК-Хасково е от 13 души - председател, четирима заместници, секретар и членове, припомни в началото на срещата областният управител на Хасково Мехмед Атаман. Коалиция ГЕРБ-СДС като най-голяма парламентарна сила поиска председателското място и предложи за него Добромир Якимов, който бе председател на РИК и на миналия вот.

"Продължаваме промяната - Демократична България" настояха за позицията на секретар в комисията. Тя обаче бе заявена и от "Възраждане", и от двамата представители на ДПС.

Двете крила на ДПС чакат пред ЦИК в надпревара да регистрират партията за вота

Зам.-председателят на Общинския съвет в Хасково Йозджан Мехмед представи пълномощно от председателя на ДПС Делян Пеевски с дата 27 август и цитира решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 26 август. Народният представител Мюмюн Мюмюн каза, че той е легитимният представител на политическата сила с пълномощно от 29 август от председателя на ДПС Джевдет Чакъров, съобщава БТА.

И в залата, и по-късно пред репортери областният управител Мехмед Атаман посочи, че въпросът за легитимността ще бъде решаван от ЦИК, а на питане къде в този процес като член на ДПС се намира той лично отговори, че в момента е единствено в качеството си на областен управител. 

Квота в РИК поиска и представител на "Величие", въпреки че партията няма парламентарна група.

Предстои ЦИК да определи разпределението на местата в РИК-Хасково.  

Водещи новини

Още новини