Владимир Йончев: Изборите ще минат под знака на войната в ДПС

БНТ
share

Макар че е август, лято, ние живеем в политическа криза. Кризата предполага по-обострени отношения. Няма как да очакваме, че всичко ще мине цивилизовано на предстоящите избори. Надявам се политиците да са по-конструктивни, да разказват визиите си за след вота. Това заяви политологът Цветанка Андреева в ефира на БНТ.

Журналистът Владимир Йончев смята: „Институциите обслужват войната в ДПС. Те винаги са обслужвали интересите на някого и сега смятам, че основната битка е вътре в ДПС и под неин знак ще минат изборите. Много време ДПС владееше институциите, за които се изисква 2/3 мнозинство. Сега има раздор, време разделно, възможно е да се променят сферите на влияние. Очаквам в следващия парламент да има коалиция, която да осигури мнозинство над 2/3 да се извърши промяна в много от регулаторните органи и те да бъдат отнети от една част и да бъдат дадени на друга част от политическото пространство.“

Той допълни, че ДПС ще се изпокарат, едната страна ще изгуби и ще е добър момент тя да бъде размазана: „Най-вероятно на тези избори някой ще прояви слабост, ще загуби, всички ще се обединят срещу него.“

Лорер: ПП-ДБ нямат "червени линии" за следващото НС - нито за отбор "Пеевски", нито за отбор "Доган"

„В ДПС има много силен паритет между двете групи на лидерство. Виждаме Делян Пеевски на първа линия, но той се асоциира с битката с корупцията, която се води на практика в държавата. Битката с организираната престъпност и корупцията никога не е красива. Това, което прави Пеевски силната фигура на деня, е това, че той може би не е толкова рейтингов играч. Тази битка не е вътрешнопартийна в ДПС, тя засяга цялата ни политическа система и избори“, категорична е Андреева.

„Румен Гайтански-Вълка, освен онези 150 млн. лв., които взе от ББР и няма да ги върне, държи боклука на София и не само, и печели немалки суми. Дали въпросът е за приключване на корупционните схеми или смяна на играча, който ги владее – това е интересното. Горица Грънчарова-Кожарева може да се окаже талантлив държавник“, каза още Йончев.

Андреева подчерта, че политиците винаги имат драма около вътрешния министър.

Водещи новини

Още новини