Алгафари: Трябва да има много мощна оставка в БСП,  идеалният вариант е правителство на малцинството

БНТ
share

ПП-ДБ са загубили между 40-50% от избирателите си и оставките са естествени. Това каза пред БНТ политическият коментатор доц. Петър Чолаков. Според него трябват още оставки.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 898

"Коалицията ПП-ДБ трябва да остане заедно. ПП-ДБ не са си направили изводите. Трагедията в БСП не е голяма, най-голямата загуба е при ПП-ДБ", каза Чолаков. Ако ИТН влязат в управление с ГЕРБ и ДПС ще последват съдбата на ПП-ДБ, прогнозира той. 

"Нормално е "Величие" да не влязат в управление с ГЕРБ и ДПС. Трети вариант за кабинет е възкресяване на сглобката, допълни той. ГЕРБ ще се опитат да бъдат максимално конструктивни", прогнозира Чолаков. 

Юрий Асланов смята, че ако първият проучвателен мандат се провали, вторият и третият са обречени. Кабинет може да има само с мандат на ГЕРБ. Не беше логично сглобката да се счупи, според Асланов. Вотът в неделя е бил срещу олигархичния модел на управление. Обществото е заплашено от тенденция към авторитарна власт, изтъкна той. Политиците трябва да се споразумеят за нещо поне временно, за изход от кризата, по думите му.

"Социолозите у нас и този не познаха съвсем нещата за изборите 2 в 1. За мен голямата изнеда беше, че Продължаваме промяната-Демократична България" са трети, а не пети например. Докато за повечето хора голямата изненада беше партия "Величие",  каза  пък Нидал Алгафари.

Според него тази партия "Величие не е енигма. Полковник Марков има разпознаваемост. По-скоро хората около него не са толкова разпознаваеми.

"Помня как преди време социолозите не познаха и за партия "Атака", даваха прогноза да имат 1 процент, а те имаха 10 процента на избори", добави той.

По-скоро тези, като БСП би трябвало да са тежко недоволни заради исторически ниския им резултат. И другите, които трябва да са много доволни, са от партия „Величие“, смята още той.

Стоянов, политолог: Не само партии като "Величие" ще влизат в НС, а и на знахари и баячки

"Трябва да има много голяма и мощна оставка в БСП, съветва Алгафари. Ако левицата продължава така, на следващ вот ще се бори да прекрачи 4% бариера. Идеалният вариант е правителство на малцинството, по думите му. ГЕРБ трябва да излязат с концепция", настоява Алгафари

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 898

Водещи новини

Още новини