Световните агенции за изборите у нас: Убедителна победа на ГЕРБ - СДС

Булфото (архив)
share

Световните агенции отбелязват убедителната победа на ГЕРБ - СДС на произведените вчера поредни парламентарни избори в България, но посочват, че тя не дава гаранции за излизане от политическата безизходица.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 898

Българите, които гласуваха за национален парламент, паралелно с изборите за ЕП, поставиха категорично на първо място консерваторите, посочва Франс прес. Агенцията припомня, че това са шестите парламентарни избори в България за три години.

Вятърът на промяната, който задуха в балканската страна през лятото на 2020 г., напълно утихна. А прогоненият от власт след демонстрации срещу корупцията бивш премиер Бойко Борисов се завръща триумфално, предаде БТА, цитирайки АФП.

Въпросът обаче е дали Борисов ще успее да формира управляващо мнозинство. Преговорите се очертават сложни, като анализаторите вече говорят за евентуални седми избори наесен, обобщава АФП. 

ГЕРБ-СДС печели убедителнo парламентарните избори, люта битка за второто място, нова партия в НС

Ройтерс също отбелязва, че десноцентристката партия ГЕРБ печели изборите в България, но ще трябва да си намери коалиционни партньори, за да състави правителство. Страната има нужда от период на стабилно, добре функциониращо правителството, което да ускори притока на еврофондове за модернизиране на инфраструктурата и да осигури приемането на еврото и пълното присъединяване към Шенгенското пространство за свободно движение, посочва агенцията и припомня, че това обаче са шестите избори за три години.

Изборите в България преминаха в сянката на вътрешната политическа нестабилност и икономическото неравенство, както и на нарастващата загриженост заради войната в намиращата се наблизо Украйна, отбелязва АП.

ДПА също посочва, че това са били шестите избори в България за малко повече от три години.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 898

Водещи новини

Още новини