Безплатни лекарства за диабет, ръст на минималната работна заплата: какво обещават ПП на избирателите?

Булфото, архив
share

Безплатни лекарства за диабет, неврологични и респираторни болести, както и неколкократно намаление на доплащанията за медицински изделия и консумативи чрез остойностяването и финансирането им през клиничните пътеки, обещава управленската програма на "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

И още в сектор "Здравеопазване" - заплатите на медицинските сестри да са най-малко 80% от средната за страната, а за млад лекар - да е равна на нея. Ще продължат и усилията за качествено детско здравеопазване с важна роля на Националната детска болница. 

ПП-ДБ предвиждат още минималната работна заплата да е 50% от средната. Пенсиите ще се осъвременяват с по-голям темп от ръста на заплатите или инфлацията. В управленската програма са заложени и удвоени данъчни облекчения за работещи роители - от 600 на 1 200 лв. за всяко дете, както и повишаване на данъчните облекчения за кредити за първо жилище на млади семейства. 

Кирил Петков, "Продължаваме Промяната": ГЕРБ проявиха едновременно неуважение и към Христо Ботев, и към българските лекари

"Достигане на средноевропейските нива на доходи ще стане за 10 години. Това е нашата оферта", каза Христо Иванов, като допълни, че приоритет остава приемането на България в еврозоната през 2025 г.

"Единствено участието на коалицията ПП-ДБ във властта може да доведе до по-високи доходи за българското население", убеден е ген. Атанас Атанасов.

ПП-ДБ ще се борят за европейска икономика и европейски доходи - икономически модел, при който доходите растат и неравенството намалява. Това включва разпределение на данъците към по-голямата част от населението под формата на заплати, пенсии, средства за образование, здравеопазване и публична инфраструктура - прозрачно и видимо. Не се предвижда промяна на данъчните ставки. 

"Изборът на 9-ти юни от чисто прагматична гледна точка е дали искаме да сме до Камерун, или до Чехия. Дали искаме парите да стигат до всички хора, фирми и райони, или до тези, които са симпатични на премиера и приближените до него фирми", каза Асен Василев.

Реформа в службите също е от първостепенна важност за ПП-ДБ. В службите (ДАНС, ДАР, ДАТО и СВР) има хора, които са там от 30 години. Тези хора минават всички правителства - и те не са на върха, а са на ниво минус 1, защото знаят, че шефовете ги сменят", обясни Кирил Петков.

Водещи новини

Още новини