Ваня Григорова и Хекимян печелят ромския вот в София, в Пловдив - ДПС

bulfoto
share

Вотът от ромските секции в София показва, че хората гласували там са предпочели най-много кандидата на БСП/Левицата Ваня Григорова, следвана от кандидата на ГЕРБ Антон Хекимян. Бившият шеф на новините на Би Ти Ви получава повече гласове от кандидата на БСП в кварталите "Факултета" и "Филиповци", където традиционно ГЕРБ досега на парламентарни избори са предпочитаната политическа сила. Григорова успява обаче да събере повече гласове и да "оглави" класацията на ромския вот с гласовете от квартал "Христо Ботев", където тя е родена и израстнала.

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1155

На трето място в София се нарежда кандидатът на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" - Спаси София" Васил Терзиев, който получава единни гласове в секциите в ромските квартали. Това показа проверка на "Дневник" в секционните протоколите от местните избори на 29-ти октомври. Тенденцията от последните две години активността в тези секции да е ниска продължава и не се забелязва там да има наплив от гласоподаватели.

На балотаж в София на пети ноември, ще отидат именно Григорова и Васил Терзиев. Във вторник, 31 октомври лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова симпатизантите на партията да подкрепят Григорова на втори тур. В ромските секции в София тя събира близо 600 гласа, като 363 от тях са именно от квартал "Христо Ботев". Хекимян събира 490 гласа, от които над 410 са от кварталите "Факултета" и "Филиповци" "Ромите вече са изчерпан електорален ресурс. Някога темпото, с което ромското население в България се възпроизвеждаше, беше много по-високо отколкото сред останалото такова. Имаше прогнози как ромите ще станат 20%, 30%, но истината е, че по-голямата част от ромите, отколкото от българите заминават за чужбина. Освен това раждаемостта в ромските общности рязко спадна и вече не се различава толкова много, спрямо българската раждаемост. Този ресурс вече не е толкова голям, колкото беше едно време", коментира малко преди изборите пред "Фокус" доц. Пампоров.

Кандидатът за кмет на Пловдив от ДПС Красимир Асенов, който е заместник-кмет на район "Северен" в града в последните 12 години, е събрал най-много гласове от ромските махали "Столипиново" и Шекер махала. Той е подкрепен от над 1600 души. Според информация, цитирана от БТА, Асенов е преподавател във Висше училище по агробизнес и развитие на регионите - Пловдив. Работи към Българската академия на науките (БАН), а преди това е бил част от неправителствения сектор като координатор на проекти към Швейцарската агенция за развитие на самоуправлението, програмата на ООН за развитие, Фондация ,,Отворено общество" и Европейската комисия.

Асенов получава от ромските квартали общо 1600 гласа, а листата за общински съветници на движението - малко над 1500. Това са повече от половината от резултата на ДПС, който е малко над 3 %.

Започна сертифицирането на машините за гласуване

На второ място в секциите в кварталите "Столипиново" и "Шекер махала" хората са гласували за Савина Петкова от Българска прогресивна линия, която събира над 1400 гласа в своя подкрепа. В общото подреждане за кмет тя се нарежда на шесто място с малко над 4700 гласа, но партията й е на четвърто място при избора за общински съвет. Петкова, която е юристка, е била на различни позиции в общината, била еи общински съветник в периода 2015 - 2019 година. Кандидатът за кмет на Пловдив от ГЕРБ Костадин Димитров събира над 500 гласа от тези квартали.

Портних и кандидата на "Продължаваме промяната - Демократична България" Благомир Коцев ("Продължаваме промяната - Демократична България") ще се явят на балотаж. На трето място е Коста Стоянов, кандидат за кмет на "Възраждане", със 150 гласа. Приблизително толкова получава подкрепа и Благомир Коцев. Активността в тези секции отново е ниска. Най-много ромски гласове за общински съветници са тези за ГЕРБ - 118, следвани от тези за "Възраждане" - 94. Коалицията "Алтернативата на гражданите" е на трето място с 10 гласа по-малко.

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1155

Водещи новини

Още новини