Васил Терзиев води на изборите в София, Хекимян с преднина пред Григорова

Novini.bg
share

Центърът за анализ и маркетинг представи изследване на нагласите на софиянци за местните избори в края на месеца. То е проведено в периода 19-23 октомври с обем на извадката между 804 пълнолетни граждани на София, чрез преки стандартизирани интервюта с анкетираните.

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1150

1% от всички анкетирани съответства на 10 000 души. Максимално допустимият размер на стохастичната грешка при 50%-ни дялове с 95% гаранционна вероятност е около 3,5%. Методът на формиране на извадката е двустепенна гнездова извадка с вероятност, пропорционална на размера на гнездата.

Изследването представи социологът Юлий Павлов.

На въпрос „Как хората оценяват кой е най-сериозният проблем пред страната в момента“, в София само половината казват, че това е инфлацията и високите цени. В страната обаче това са казали около 65-70%.

Борбата с корупцията събира около 20% - явно публичното говорене в тази сфера резонира в съзнанието на избирателите. Съдебната реформа и промяната на Конституцията, както и присъединяването към еврозоната и Шенген имат 11-14 % и си сменят местата. 

В София като главни проблеми гражданите посочват състоянието на пътищата и тротоарите, чистотата и сметосъбирането, както и възможностите за паркиране. 

На въпрос „Смятате ли да гласувате на местните избори“, „ще гласувам и съм решил за кого“ – 40%, „ще гласувам, но не съм решил за кого“ – 15%, „още не съм решил дали ще гласувам“ – близо 19%, 23% няма да гласуват.

Той обясни, че в София, при последните 3-4 избора, не са гласували повече от 410 000 души. Трябва обаче да се има предвид, че това е, когато на парламентарни избори гласуваха около 600 000 души. На последните избори през април гласуваха 490 000 души в София. Активността на предстоящите избори ще падне – виждаме, че практиката е такава. В големите градове контактът с общината като работодател е за много по-малко хора, отколкото в малките населени места. Това обяснява защо традиционно активността в големите градове е по-ниска.

„Отчитайки, че ще има и пет неучебни дни – понеделникът след избори винаги е неучебен ден, вторник е единственият учебен ден преди почивната сряда – 1 ноември. Този ден, на база предходни години, също се обявява за неучебен, родители си взимат отпуски, дали ще гласуват на втори тур – я камилата, я камиларя. Ще гласуват по-малко – между 350 000 – 380 000 души“, каза още той.

Според изследването в изборните резултати води „Продължаваме промяната“-“Демократична България“ („Спаси София“) с 33,5%, ГЕРБ-СДС 24,2%, БСП – 12,4%, „Възраждане“ – 10,8%, ИТН – 5,9%.

Васил Терзиев получава 32,6% от гласовете, Антон Хекимян – 23,4%, Ваня Григорова – 19,5%, Деян Николов – 9,7%, Ивайло Вълчев – 6%, Вили Лилков – 4,5%.

„Възраждане“ получават по-малко, отколкото получиха на парламентарните избори, а БСП – обратното. Ефектът се създава от успешната кампания на Ваня Григорова, която изтегля листата. Гласовете за „Възраждане“ не се знае къде ще бъдат разпределени.

ПП-ДБ (Спаси София) ще имат най-много общински съветници, но ще им трябват съюзници за управление, тъй като няма да им стигнат за мнозинство. „Кои ще са те, след като не искат да възпроизвеждат сглобката в София – предстои да видим. Може да сме попаднали на много избиратели на ИТН, но това може да се дължи на мажоритарния ефект на Ивайло Вълчев. Местна коалиция КОД изглежда още не е разпознаваема за избирателите на Вили Лилков.“

Разликата между кандидатите на ПП-ДБ („Спаси София“) и ГЕРБ-СДС е 9%, каза още той. „Имаме по 1% по-нисък резултат за листите за първите двата – обикновено е обратно. Ваня Григорова изтегля листата, но не колкото себе си – при нея резултатът е 19,5%, и е много близък до Хекимян.“

Ако парламентарните избори са сега: Ще имаме 5-партиен парламент

През юли месец за Ваня Григорова щяха да гласуват 9% от избирателите, в края на септември – около 14%, а сега доближават 20%. това е една забележителна възходяща тенденция. Дали ще остане такава – предстои да видим. При нея има хора, които не са гласували за нея, а сега ще решат да гласуват.

Ивайло Вълчев има доста голям резултат, но не съм сигурен колко е реален. Има още един момент – получаваме доста откази от хора, които не желаят да говорят за политически изследвания, и може така той да е свръхпредставен. Вили Ликов показва око 4,5%, може да стигне около 6%.

Преднината на Васил Терзиев няма да се стопи. Между Григорова и Хекимян обаче има борба кой ще стигне до балотаж. Фаворит е Хекимян, но това не е гарантирано.

Възможни са два балотажа – Терзиев-Хекимян и Терзиев-Григорова.

Много малко от гласувалите за останалите кандидати се включват във втория тур. Те обаче се разпределят малко повече за Терзиев и по-малко за Хекимян. Ако преизчислим тези резултати, виждаме 53% на 38%, с много голям процент „Не подкрепям никого“.

„На другия балотаж повече хора биха гласували за Терзиев. Григорова има по-слаб резултат за Хекимян. Част от гласувалите за „Възраждане“ биха гласували за Ваня Григорова, а част от избирателите на ГЕРБ, колкото и да не харесват за Терзиев, биха гласували за него.“

По думите му вероятността Терзиев да стане кмет е голяма, но ще е доста далеч от абсолютно мнозинство в ОбС – 7-8 гласа няма да му стигнат. Предстои му трудно управление.

Според социологът темата „Лукойл“ ще доведе до предсрочни парламентарни избори преди ротацията: „Не смятам, че каквото и да било може да доведе до разпадане на сглобката. Тя се напасна, независимо от театралните сблъсъци. Управляват сравнително добре. Когато се създаде правителството, някои колеги предполагахме, че при ротацията ГЕРБ може да поискат да се ходи на избори заедно с европейските избори. Освен интересът на двете формации, плюс ДПС, да продължат да управляват, има и външен натиск тази некоалиция да се запази.“

 

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1150

Водещи новини

Още новини