ЦИК отговори на прокуратурата за 150-те машини за гласуване в склад на Летище София

Булфото (архив)
share

Централната избирателна комисия отговори на писмо на Софийската градска прокуратура, че няма информация за 150 машини за гласуване в митнически склад на територията на Летище София. От вашето писмо ЦИК узнава за съхранение в склад на митнически склад на територията на Летище "София" на тези машини, отговарят членовете на комисията. Писмото от СГП беше оповестено на днешното заседание на ЦИК.

От "Сиела Норма" коментираха за БТА, че тези 150 машини са пристигнали със самолетен транспорт и са на "Смартматик", като ще бъдат ползвани във връзка с гаранционното обслужване по договорите с България. Те ще бъдат закарани в склад, различен от "Карго партнер", няма да имат досег с другите машини за гласуване, които се съхраняват там, уточниха от "Сиела Норма".

На днешното си заседание от ЦИК решиха, по предложение на Росица Матева, да напишат в писмото до прокуратурата и ДАНС, че, с оглед неяснотата защо се намират на територията на страната и в този митнически склад, тези машини не бива да бъдат освобождавани и предавани на "Сиела Норма", докато не се изясни тяхното предназначение.

По-рано днес ЦИК изпратиха отговори на друго писмо на СГП, като предоставиха информацията, искана от прокуратурата. В него СГП задава девет въпроса, сред които за договора със "Сиела Норма", доставени ли са устройствата за гласуване, къде се съхраняват, на какъв принцип работи софтуерът и други, както и копие от документи, свързани с поставените въпроси.

Появиха се още 150 машини за гласуване

Водещи новини

Още новини