Разкриха какъв бил договорът на ЦИК със "Сиела Норма" за машините за вота

  • 12 ноември 2021 08:30

  • 1404
  • 3
© Bulphoto/архив

В договора между ЦИК и фирмата доставчик на машините за изборите няма клауза за допълнителни машини за резервни части.

Това коментира пред бТВ заместник-председателят на комисията Димитър Димитров. Той все пак гарантира, че няма как случайна машина да се озове в избирателна секция.

„Мога да кажа като собствено мнение, че ще имам възможност да се запозная с всичко, което се е случило след деня. Какво си мисли г-н Тодоров в момента в главата, всички които са край него, какво е обяснил, защо се държи като дете от детска градина, обяснявайки, че трябва да сменяме щипките на машините. Нали знаете какви са щипките, те са едни пластмасови обикновени щипки, с които се слагат преградните пана, с които се изолира прекият достъп до гласа на избирателя. Това ли е проблемът - понеже една щипка ни се е счупила, дайте да сложим нова машина“.

Камелия Нейкова с коментар за скандала с допълнителните машини за гласуване

Според него това са обяснения, които не се побират в здравия разум.

„Колкото е възможно машините са сертифицирани. Повтарям, че те не са одитирани, защото одит е възможен само тогава, когато те са работили и трябва да знаете какво се е случило, за да може да одитирате”.

По думите му са се опитали да направят стопроцентова проверка:

„Част от партиите, най-вече новите партии решиха, че това е излишно. Разбира се, цялата идея с машините е част от идеята на „промяната”. Вижте, да сте забелязали президентът да е казал дума за това? Или да е казал дума за пандемията. Той се къпе в една народна любов, която е прекрасно организирана”.

"Каквото е възможно да се направи в рамките на компетенции на институция като ЦИК е направено. Само, че ЦИК не носи машината във всяка секция, нито проверява какво се случва във всяка една секция. Това е една сложна организация, наистина сложна".

Той уточни, че с фирмата са сключвани най-малко три различни договора: - един с Информационно обслужване и два със „Сиела”.

От ЦИК категорични: Няма да разрешим употреба на допълнителните машини дори и за резервни части

Димитров беше категоричен, че никъде в договора не е упоменато, че може да се поръчат допълнителни устройства, които да се ползват за резервни части.

 

Десислава Станева
1404 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
gj

2021.11.12 | 09:17

3
Хахаха, ми те от ЦИК си признават вече, че изборите ще бъдат фалшифицирани в полза на Ушатият Летящ Гов.няр, който "... се къпе в една народна любов, която е прекрасно организирана”. Няма нужда от коментари даже: "В договора между ЦИК и фирмата доставчик на машините за изборите няма клауза за допълнителни машини за резервни части.По думите му са се опитали да направят стопроцентова проверка: „Част от партиите, най-вече новите партии решиха, че това е излишно. Разбира се, цялата идея с машините е част от идеята на „промяната”
След като не са

2021.11.12 | 09:15

2
поръчвани допълнителни машини извън договорените,значи тези които властите не успяха да скрият,са приготвени да материализират"добре организираната народна любов".... С други думи да купят втори мандат на БЪЛГАРОУБИЕЦА
След като не са

2021.11.12 | 09:15

1
поръчвани допълнителни машини извъ догонорените,значи тези които властите не успяха да скрият,са приготвени да материализират"добре организираната народна любов".... С други думи да купят втори мандат на БЪЛГАРОУБИЕЦА

Добави коментар

Водещи новини