Шефът на "Сиела Норма": 228-те машини нямат нищо общо с изборния процес в България

  • 08 ноември 2021 16:40

  • 3118
  • 48
Шефът на "Сиела Норма": 228-те машини нямат нищо общо с изборния процес в България
© Булфото (архив)

Тези 228 машини са предназначени за нужди на "Смартматик" и "Сиела Норма", които нямат нищо общо с изборния процес в България.

Това заяви за БТА изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров. Не зная защо ЦИК очакват да коментирам търговски въпроси, отбеляза той. По думите му няма как тези устройства да представляват заплаха за манипулация на вота предвид факта, че те нямат софтуер и няма как да подменят машините, предназначени за изборите, чиито серийни номера са предоставени на институциите във връзка със сертифицирането. След разтоварването на машините, платени от държавата, на територията на "Карго партнърс", камионът трябваше да транспортира нашите машини на друга локация. Това беше забранено със заповед на председателя на ЦИК - беше ни наредено да бъдат разтоварени в същия склад, обясни Тодоров. Ние отказахме да я изпълним - обжалвахме в Административния съд - София град и сигнализирахме Софийската градска прокуратура. Контейнерът с наши машини беше разтоварен в двора на "Карго партнърс", а устройствата останаха запечатани в него, каза той. 

ГЕРБ с разкритие за манипулация на вота: 228 машини са вкарани нелегално, ЦИК не знае за тях

"Независимо от дезинформацията и нападките срещу "Сиела Норма" искам да заявя, че ние твърдо сме "за" машинното гласуване", заяви Веселин Тодоров. Занимаваме се с организацията му от 2014 г. досега и полагаме огромни усилия за честното му протичане, отбеляза той. Изборите през юли 2021 г. бяха с перфектна организация и ще положим всички усилия предстоящите избори да бъдат организирани още по-добре, каза още изпълнителният директор на "Сиела Норма". В проекта са включени стотици професионалисти, които вече имат значителен опит и работят денонощно. Нямаме интерес от ситуацията, в която сме неволни участници, коментира Тодоров. Попитан какви стъпки ще предприеме компанията по този казус, за да няма съмнения за честността на изборния процес, той отговори ,че вече са ги предприели. В петък, 5 ноември, внесохме сигнал в прокуратурата и в Административния съд, публично е известно, че изразихме несъгласие, че частна собственост е задържана със заповед на председателя на ЦИК, допълни Тодоров. 

Член на ЦИК за допълнителните машини: Не сме знаели, че ще има такива машини. Ние сме поръчали 1600

Коментарът е по повод казуса с 228-те машини за гласуване, който е във фокуса на общественото внимание вече трети ден, след като в събота от ГЕРБ обявиха, че в склада, в който официално се съхраняват машините за гласуване на изборите, има 228 машини в повече и че тези 228 машини са извън държавната обществена поръчка, с която са купени машините за вота на 14 ноември. В неделя с официално съобщение ЦИК заяви, че незабавно след получаване на информация за доставени 228 специализирани устройства за електронно машинно гласуване до склада за съхранение на машините за гласуване в изборите на 14 ноември, които не са предмет на договора между ЦИК и "Сиела Норма" АД , е уведомила Държавна агенция "Национална сигурност". ЦИК не е възлагала закупуване и доставка на тези машини, които са били транспортирани от "Сиела Норма" АД, заедно с машините, предмет на договора, и след узнаването за тяхната доставка изиска от "Сиела Норма" АД информация относно тяхното предназначение, собственост и причините, поради които са били транспортирани едновременно с машините, закупени от ЦИК, както и пълен опис със серийните номера на 228-те машини. Очакваме "Сиела Норма" АД да предостави изисканата информация, а всички компетентни държавни органи - информация за предприетите действия и извършените проверки, се отбелязва в съобщението на ЦИК. 

Вносителят на машините за гласуване сигнализира за неправомерни действия от страна на ЦИК

В прессъобщение на прокуратурата, разпространено вчера, беше посочено, че в петък в Софийска градска прокуратура, в късните часове, е входиран сигнал от търговско дружество "Сиела Норма", вносител на устройствата за машинно гласуване на предстоящите избори за президент и вицепрезидент и за Народно събрание, в който се излагат твърдения за неправомерни действия от страна на служители на МВР. След това пресцентърът на МВР уточни, че "В подадения сигнал до Софийска градска прокуратура не се изразява становище за неправомерни действия от страна на служителите на ГДЖСОБТ, а в сигнала има само констатация, че униформените не са позволили превозното средство с въпросните 228 машини за гласуване да напуснат района на склада".
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3118 48

Свързани новини

Коментари 48

Добави коментар

2021.11.09 | 10:12

48
Кои нареди и даде парите за закупуването им

2021.11.09 | 10:10

47
Кои ти нареди да ги купиш бе мушморок

2021.11.08 | 21:34

46
Осман Октай го каза.Ще има три синджира мутри.

2021.11.08 | 21:33

45
Няма кой друг да купи 228 машини,освен герб.Там е кучето заровено.
НАДЕЖДАТА НИ Е В ГЕРБ!

2021.11.08 | 20:09

44
ДА НАПРАВЯТ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ЗА ПО МАЛКО МАНИПУЛАЦИИ НА ИЗБОРИТЕ! ВСИЧКИ МАНИПУЛАЦИИ НА РАДЕВ НЯМА ДА МОГАТ ДА ОТКРИЯТ!

2021.11.08 | 18:26

29
Борисов пак се осра ! Патологичен лъжец ! Отива си от политиката право в затвора !

2021.11.08 | 19:26

43
И други го казаха.Радев ни краде изборите ама ако не Борисов поне Радев в затвора да иде.Нюрнбергски 2 скоро и ще има съд.

2021.11.08 | 18:40

35
Маджо,прибери пинокио

2021.11.08 | 19:25

42
То тоя ако бе завършил Харвард или не с 3 завършил нямаше да дойде тука да краде и далавери да прави.

2021.11.08 | 19:24

41
Ми защо им плащаме наема бе?Що са тука? Радев и Кирчо гея ни изпързалаха.
ха ха

2021.11.08 | 18:08

27
А какво правят в България тогава тези машини, щом нямат нищо общо с изборите и 10 дена преди тях? И защо МВР ги охранява и държавата плаща за наем? Ако машините бяха за Грузия и Албания никой нямаше да им плаща транспорта до България. СИЕЛА са комунистическа фирма, наета да осигури фалшификация на изборите. Това и децата го разбраха. Само луд би гласувал за Радев! Масон на каишка и комунист. Закопаха България за 6 месеца с 3 млрд. заеми. Нали не крадели?
РАДЕВ МА4КА С ДРОНА

2021.11.08 | 19:22

40
ОПААА РИВНА!!!

2021.11.08 | 18:43

39
Поредната мушангия на фашиста Радев и пияницата Рашков.
Мошенници гнусни - мрете

2021.11.08 | 18:38

31
Четох пост на Николай Бареков КОЙТО МЕ ПОТРЕСЕ - А ТОЙ ОБИКНОВЕННО Е МНОГО ДОБРЕ ИНФОРМИРАН ЗА МРЪСОТИИТЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ - в който той казва, че вече над 1000 машини са настроени да изкривяват изборните резултати с 10% в полза на Радев, Киро Фалшификатора и любовницата на Спецов - Асен Василев, Мазника Христо Иванов - Дългоноско и Мая Чушкопека. ЗА ТОВА ЯВНО СЕ РАЗНЕСЕ ТОВА КВИЧЕНЕ ОТ ТЯХНА СТРАНА ПРОТИВ БРОЕНЕТО НА РАЗПИСКИТЕ И СРАВНЯВАНЕТО ИМ С ПРОТОКОЛИТЕ ОТ МАШИНИТЕ. ТОВА ДА ВИ НАПОМНЯ ЗА КОСТИНБРОДСКАТА ПОМИЯ ЗАБЪРКАНА ОТ МАЯ МАНОЛОВА? СЕГА ОБАЧЕ ИМАМЕ ХАРВАРДСКИ ВЪЗПИТАНИЦИ СЪС СЪВРЕМЕННО МИСЛЕНЕ. ЗА ТЯХ КОСТИНБРОДСКАТА АФЕРА Е ПРИМИТИВИЗЪМ ХАРАКТЕРЕН ЗА ПРИМИТИВНИЯ УМ НА МАНОЛОВА - СЕГА ВРЕМЕТО Е ДИГИТАЛНО И ИЗБОРНИТЕ ИЗМАМИ СА ДИГИТАЛНИ. ВСИЧКО С ВРЕМЕТО СИ - КАКТО СЕ КАЗВА. АЗ ОБАЧЕ СИ СПОМНЯМ ЕДНА РИМСКА ПОГОВОРКА - О, ВРЕМЕНА, О НРАВИ. ТОВА ЛИ Е НОВИЯ МОРАЛ НА ПОЧТЕННИТЕ ПИТАМ АЗ И ОТГОВОР НЕ ИСКАМ.

2021.11.08 | 18:42

38
Еми то със стари мурви нов бардак не се прави. радев нищо ново не е научил щото си е червен, бетонен мозък.

Добави коментар

Водещи новини