Лозан Панов: Борисов даде съдебната система на концесия на ДПС, Радев е фалшив герой

Кадър: БНТ
share

Оглавявах ВКС 7 г. На върха на една такава система ветровете са много силни, но не ме прекършиха. Съвсем логично е, когато си се борил за една кауза, тя да стане твое кредо. Г-н Иван Гешев премина като торнадо през съдебната система. Трябва да покажем защо е нужна промяна. Това заяви председателят на ВКС и кандидат-президент Лозан Панов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Смятам, че характерът, който се проявявал във ВКС, мога да прилагам и като президент на Република България“, подчерта той. И допълни, че Президентската институция може да бъде оглавена от човек с характер.

Официално: ДБ подкрепя Лозан Панов за президент

„Когато се избираше главен прокурор, президентът първоначално не подписа указа с мотива, че битката има само един кандидат, но след това го направи. Говорим за силата на институцията и това дали президентът е стойностна личност? Аз не бих подписал този указ, защото Иван Гешев не притежава качествата да е главен прокурор. Един президент трябва да има като свое кредо интересът на народа, а не своя личен. Той трябваше да брани народа от един такъв главен прокурор, но не го направи“, обясни Панов.

„Решенията, които съм взимал, са били с идеята дали ще са добри за ВКС, а не за мен лично“, увери председателят на ВКС.

„Съдебната система е дадена на концесия на ДПС от Бойко Борисов. Проблемът с Иван Гешев е личностен и системен. Затова се обръщам към г-н Борисов: „Бъдете честен със своите избиратели. Не предавайте президентската институция на ДПС. Бъдете почтен“, призова той бившият министър-председател.

Съдебната система помага на това да сме най-бедните. Бедността се дължи на много фактори, но завладяната държава се дължи на това, че съдебната система е позволила това да се случи“, смята юристът.

На въпрос дали ще чертае разделителни линии, Лозан Панов заяви: „Преди година и половина се говореше за корупция, неефективна съдебна система и Тези, които стоят зад Иван Гешев му дадоха заповед да атакува президентството. Последва нормален гняв на хората и президентът с вдигнатия юмрук. Тогава аз не исках да участвам, за да не участвам в създаването на един фалшив герой“, каза още Лозан Панов.

Водещи новини

Още новини