Три села срещу концесия на мрамор в Асеновградско

  • 14 ноември 2022 11:39

  • 351
  • 4
Три села срещу концесия на мрамор в Асеновградско
© pixabay

Три села се вдигат срещу концесия за добив на мрамор в Асеновградско, съобщиха от местната инициативна група. Селата Горнослав, Долнослав и Червен се обединиха срещу концесия за добив на мрамор в непосредствена близост до къщите и имотите им, предаде БНР. 

На общо събрание в неделя близо 100 души се събраха в центъра на село Горнослав, за да изразят своето възмущение и притеснение за бъдещата концесия, която беше обнародвана в Държавен вестник, след решение на Министерски съвет, в началото на ноември. 

Недоволните жители решиха, че ще предприемат ефективни протестни действия срещу решението, което засяга пряко живота и здравето им. Първият протест ще бъде на 19 или 20 ноември, но след уведомяване на общината и полицията.

Жители на село Белащица блокираха товарни камиони, които извозват чакъл от кариерата над селото

 Успоредно с това те ще подадат жалби по законоустановения ред и вече са уведомили природозащитни организации за акта, с който ще бъдат засегнати не само хората, но и местообитанията на редица защитени видове. 

Парцелът, който Министерски съвет е определил за добив на мрамор и мраморна баластра, попада в буферната зона на биосферен резерват "Червената стена", част от световната мрежа на Юнеско, като целите на опазване му са в съответствие с изискванията и принципите на Севилска стратегия. Протестиращите подготвят и подписка, с която да покажат на институциите несъгласието си към взетото решение. Към тях са се присъединили към момента, чрез социалните мрежи, над 1000 души- лекари, общественици и родственици от цял свят, които са готови да помогнат.

 „Знаем, че шансовете ни не са малки, държавата ще трябва да започне да мисли за нашите природни и исторически паметници. Селото ни е в подножието на скалните феномени - Белинташ (Беланташ), Караджов камък, на енеолитния храмов комплекс Лопките, късноантичната и средновековна крепост Калето. Здравето, водата, защитените видове и местните бизнеси са ни най-важното“, споделят хората. Те казват, че са готови на затваряне на пътища, както и на протести пред сградите на институциите. 

Местността се дава на концесия за 35 години на фирма „Запрянови - 03”- ООД, Асеновград, като концесионният договор трябва да се сключи в рамките на 6 месеца от влизане в сила на решението.

Последвайте канала на

Калина Христова
351 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Гост

2022.11.14 | 12:22

4
Простите селяни не знаят за какво става дума. Работни места облагородяване на селата Прости селяндури тъпи

2022.11.14 | 11:56

3
Прости селяндури ,какво се очаква от тях няма да свърша света без тяхните села и колиби
ШИШО БАКШИШО

2022.11.14 | 11:53

2
И АЗ СЪМ ПРОТИВ! i.imgflip. com/70or0v.jpg
Емѝ...

2022.11.14 | 11:49

1
ЗКПЧ-то на зеления чорап действа от негово име. Зеления чорап силно иска да стане новата тиква.

Добави коментар

Водещи новини