El Confidencial: Българите са изправени пред несигурно бъдеще

Getty Images (архив)
share

Българите са изправени пред несигурно бъдеще след края на парламентарните избори в неделя, когато антисистемната партия "Има такъв народ", възникнала на фона на миналогодишните протести в страната, детронира от властта партията ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов, който доминираше на политическата сцена в страната в последните 12 години. Така започва статията в електронното издание на испанския в-к "El Confidencial" по повод изборите у нас.

От изданието допълват, че партията на шоумена и певец Слави Трифонов по всяка вероятност ще е първа политическа сила, следвана от ГЕРБ, която губи парламентарни избори, откакто идва на власт през 2009 г.

Испанският "La Vanguardia": Ще сложат ли българите край на ерата "Борисов"?

,,Трифонов вече представи част от приоритетите си, категорично заявявайки, че ще управлява самостоятелно и няма да търси коалиция. Той обяви още, че ще води борба срещу корупцията и увери българите, че България ще продължи да бъде член на ЕС и НАТО'', пише изданието.

Резултатите от изборите на 11 юли до голяма степен наподобяват тези от 4 април, но тогава първа политическа сила бе ГЕРБ, следвана от ИТН, като разликата между двете формации бе изключително малка. Въпреки това втората позиция на ИТН бе отчетена като своеобразна победа предвид младостта на формацията на Трифонов. Тя се роди покрай антиправителствените простести през лятото на 2020 г., допълват от редакцията на вестника.

От изданието уточняват, че българският парламент ще бъде фрагментиран и в него влизат същите партии, които влязоха и след последните избори.

При 99,95% обработени протоколи ИТН води пред ГЕРБ с 0,55%

Между отделните сили отново се очаква да има разделителна линия между старите и новите партии, като от една страна ще бъдат ГЕРБ, БСП и ДПС, а от друга – Демократична България, "Изправи се! Мутри вън!" и "Има такъв народ", написаха още от испанския вестник.

Водещи новини

Още новини