Проф. Киров: Няма нарушение на Конституцията при представянето на проектокабинета на ИТН

Кадър БТВ
share

Няма нарушение на Конституцията при представянето на проектокабинета на „Има такъв народ“. Всъщност процедурата за сформиране на правителство не е стартирала, има фотофиниш и все още не е ясно коя ще е парламентарната група, която ще излъчи първия кандидат за министър-председател, т.е. на кого ще бъде връчен първият проучвателен мандат. Това обясни в студиото на „Тази сутрин“ по БТВ бивш конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров.

Той допълни, че мандатът за съставяне на кабинет е персонален и се предоставя на лице, предложено от най-голямата по численост парламентарна група, а не на политическа партия или на партиен лидер.

„В Конституцията ясно е казано, че правителство подава оставка пред новоизбраното Народно събрание. Интересна е практиката за служебните правителства, която е много различна – имаше такива, които подадоха оставка пред новосъбраното Народно събрание, а други пред този, който ги е назначил – президента“, добави Киров.     

Преподавателят по конституционно право обясни, че при три последователни неуспешни опита за формиране на правителство, президентът ще трябва да назначи наново служебно правителство и да насрочи в двумесечен срок нови избори. Машинно гласуване и цената на изборите Киров заяви, че технологията на гласуване с машини не предполага подаването на сигнали за нарушение, защото те не могат да бъдат констатирани с нея.

Проф. Анна Кръстева: Слави Трифонов приватизира протестния вот, шантажира партиите

„Това, че една машина е дефектирала и в някакъв момент се е преминало по решение на ЦИК или след 11 ч. на РИК към гласуване с бюлетини, е едната част от въпроса. По-важното е, когато има дефектирала машина и изборния процес е прекратен за 2-3 часа, след което машината отново е стартирана, трябва ли да се удължи изборният процес в тази секция“, каза той.

Киров, добави, че очаква отговор от ЦИК кои са случаите за прекратяване на вота в страната и чужбина за прекъсване на вота и за колко време.  

„В първите години на демократичния преход ние стартирахме с разходи между 15-20 млн. за изборна кампания. Трябва да се каже каква е сметката сега и как са 20 г. толкова пъти нарасна цената на един изборен процес“, обобщи бившият конституционен съдия.

Водещи новини

Още новини