Първан Симеонов: Нагласата е такава, че ГЕРБ губи, а Слави Трифонов печели

Кадър - Нова телевизия
share

Нагласата е такава, че ГЕРБ губи, а Слави Трифонов печели. Това заяви социологът Първа Симеонов в ефира на Нова телевизия по повод предстоящите избори на 11 юли.

Паритет между първите две партии. Това сочат изследване на „Тренд“. Минимална преднина на ИТН. Запазва се ерозия към подкрепата за ГЕРБ и лек ръст на ИТН. Това каза Димитър Ганев от Тренд.

Галъп: ИТН изпреварват ГЕРБ-СДС, ако изборите бяха днес

"Третото място излиза сигурно за БСП със сериозна дистанция от четвъртото място. ДБ е с лека преднина пред ДПС. Проучването се прави само в България. Вероятно битката за четвърто място ще се реши извън страната. Придържаме се към формулата 6 плюс една партия. За БП социологията дава 3, 9 процента. Лек ръст има при „Възраждане“, а „Българско лято“ е под 2 процента. Колко партии ще влязат в парламента, ще зависи от избирателната активност", обясни още Ганев.

Първан Симеонов от „Галъп“ каза, че е възможно Слави Трифонов да спечели.

"Нещата може би вървят натам. Ясно има паритет. Но Слави Трифонов напоследък расте, а ГЕРБ пада. По-големите шансове за победа са за Слави Трифонов. В момента не е много престижно да кажеш, че си от ГЕРБ. Трифонов може да набере скорост, но може и ГЕРБ да се окаже подценен и окопан. Всичко е възможно. Чужбинските гласове може да имат значение. Но битката е дали ще има 121 депутати от партиите на протеста. Ако влязат патриотите, тогава ще е малко по-различно. Но смятам в момента на килограм", обясни още той.

"Този път ситуацията е безпрецедентна и непредвидима. Може да тръгне в едната и другата посока. Здравият разум говори за очаквана по-ниска активност. Не бих се изненадал, ако тръгнем нагоре или надолу. Половин милион души решават в момента", категоричен е социологът.

Водещи новини

Още новини