Илхан Андай: Най-потърпевши от американските санкции ще бъдат ДПС, а не ГЕРБ

Кадър БТВ
share

Случва се посещение на пожар заради изненадващите за мнозина санкции на САЩ. Тези санкции вкараха и ДПС в динамиката на политическите процеси. Това наложи Мустафа Карадайъ и ДПС да отидат в Турция. Основна роля играе турският посланик. Това заяви журналистът от 24rodopi.com Илхан Андай в студиото на сутрешния блок на БТВ.

Най-потърпевш от санкциите ще бъде не ГЕРБ, а ДПС, ако не вземе мерки според журналиста. „От много отдавна управляващите в Анкара не искат да изпускат диалога с етническите турци в България“.

Карадайъ и Ердоган се срещнаха в Истанбул, разговаряли за изборите у нас?

В момента има много активисти на ДПС в Турция работят за откриване на секции. Андай заяви, че голяма част от електората на ДПС вече не е социално слаб и не разчита на партията.

„За Доган най-важното е изборната аритметика. Той е с достатъчно много информация, за да анализира, че ударът срещу Пеевски и ДПС ще инкасира загуби в България. В Западна Европа хората оцеляват без ДПС. Изселниците обаче виждат като най-близък субект ДПС. Търси се как партията да остане значима в парламента, а не да бъде просто представител на етническите Турци“, коментира той.

ДОСТ е била създадена изцяло от партията на Ердоган, категоричен беше журналиста.  „Карадайъ може да е полезен на АКП да завладее ДПС отвътре“. Ердоган има близко срочни стратегии: „Той вижда Даниел Митов като премиер, а Карадайъ като вицепремиер. Това ще вдигне рейтинга и на патриотите“.

По думите му електоралната машина на АКП ще помага на ДПС да влезе във властта.

Водещи новини

Още новини