Иво Инджов: Печелят партиите на протеста, загуби статуквото

Novini.bg
share

На тези избори има загубили и това са партиите на статуквото, коментира пред Радио София Иво Инджов, специалист по политически комуникации.

Формалният победител ГЕРБ има повече от 300 000 гласа по-малко от предните избори. Въпреки първото място, това е впечатляваща загуба на електорално доверие.

Губещи са и националистическите формации, които бяха в управлението. Въпреки че беше опозиция и антиправителствени настроенията в обществото, БСП се срина с близо половин милион гласа. Донякъде това се дължи на несъпричастието към протестите, с това, че партията не излезе от парламента и позволи да станем свидетели на агонията на ГЕРБ, вместо да се предизвикат предсрочни избори.

Според Инджов проектът на Слави Трифонов („Има такъв народ“) тепърва „ще се развива и доказва, и то в условията на парламент, не в условията на концерти“. Членовете на тази нова политическа сила са имали капитала от моралната победа на проведения по тяхна инициатива референдум. Допълнителен плюс е, че досега те не са участвали в управлението, отбеляза пециалистът по политически комуникации.

Вижте окончателните резултати от парламентарните избори

Успехът на „Демократична България“ се дължи на ювелирната пиар акция на плажа „Росенец“ на „Да, България“ (Христо Иванов), на протестите и на градската либерална общност, както и на ясно заявените намерения за реформи. Не е възможно сформиране на правителство на малцинството от ГЕРБ, защото бяха начертани много червени разделителни линии, смята още Инджов. От „Има такъв народ“ е вероятен експертен кабинет, но той ще бъде с кратка програма и недълъг хоризонт, каза още той.

Водещи новини

Още новини