Проф. Константинов разби мита за броя на българските гласоподаватели от чужбина

Булфото (архив)
share

Има един основен проблем - гласуването на българите в чужбина. В чужбина има по-малко от 1 млн. български избиратели, но не и повече, а се говори за 2-3 милиона. Това заяви пред БНТ проф. Михаил Константинов, председател на "Информационно обслужване".

"Не знаем какви ще бъдат условията за гласуване - изборите ще бъдат по време на католически празник в чужбина. Отсега трябва да се мисли какво да се направи", каза още той.

Министър Ахладова: Промени в Изборния кодекс два месеца преди изборите е неудачен вариант

"Активната регистрация да започне на 4 април - т.е изчистване на избирателните списъци. 3 млн. избиратели ще дадат своя вот на изборите - този момент може да се използва. С тези хора ще направим едни актуализирани избирателни списъци", предложи проф. Константинов. 

"Ако някой го няма в списъка, той няма да отпадне. Просто ще се дописва на следващите избори. Така българите ще се убедят, че списъците се чистят и няма фантом", коментира председателят на "Информационно обслужване".

Започва проучване на контролирания и купен вот в България

"Ваксинираните няма да са много до изборите с това темпо. Но пък имаме рязко намаляване на активните случаи - почти 4 пъти. Ако тази тенденция продължи, ще имаме благоприятна обстановка за изборите", каза проф. Михаил Константинов. 

Водещи новини

Още новини