Започва проучване на контролирания и купен вот в България

  • 25 януари 2021 10:15

  • 655
  • 5
Започва проучване на контролирания и купен вот в България
© Булфото

Антикорупционният фонд започва проучване на влиянието на контролирания и купен вот в политическите избори в България. Изследването ще обхване периода от 2013 година до днес, включвайки и предстоящите парламентарни избори през април 2021 година, съобщиха от Антикорупционния фонд.


Анализът ще се осъществи в рамките на проект "Нарушена легитимност: контролираният и купен вот в България, размер и влияние" с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. в общ размер от 9 990 евро.


"Съмненията за купуване на гласове и нередности в изборния процес съпътстват всички избори в България през последните 30 години. Голяма част от гласоподавателите са убедени, че тези практики обезсмислят изборите. Захващаме се с този проект, защото вярваме, че българските граждани има нужда от точна и обективна информация за това колко голям е купеният вот в страната и доколко влияе на изборните резултати", заявява Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд, цитиран в прессъобщението.


За да уточнят размера и влиянието на купения вот, експертите на Антикорупционния фонд ще анализират количествени и качествени данни за резултатите на проведените избори в периода 2013-2020 г. Паралелно с това, те ще проведат интервюта с експерти от Централната избирателна комисия, АД "Информационно обслужване", политолози и социолози. Събраните количествени данни ще бъдат подложени на статистически анализ, който ще позволи да се определят избирателни секции, в които рискът от купен вот е по-висок. В края на март 2021 г. от организацията ще представят доклад с резултатите на анализа, както и списък с избирателни секции, в които има по-висок риск от купуване на гласове.

Колко са богати политиците у нас?

"Това ще позволи на правоохранителните органи по-ефективно да противодействат на купуването на гласове, включително на предстоящите през април 2021 г. парламентарни избори. Насочването на общественото и медийното внимание към изборните секции, в които се купуват гласове, ще направи и осъществяването на такива практики по-трудно", смята политологът Марио Русинов, част от екипа на проекта.

В следващия етап от проекта ще се извърши анализ и на резултатите от парламентарните избори от 2021 г., чиито констатации ще бъдат обобщени в заключителен доклад, който ще бъде представен публично под формата на кратко видео.

Последвайте канала на

Novini.bg
655 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
бай Гошо

2021.01.26 | 10:34

5
Няма нужда от толкова детайлно проучване, достатъчно е да се интервюира Мая Манолова и тя с голяма точност ще каже къде колко е купено и как БСП всеки път успява да се класира поне на второ място!
a

2021.01.25 | 12:55

4
Елементарно е. Гледаш в циганските секции за коя партия е гласувано и това е купения вот.

2021.01.25 | 11:29

3
Сигурен съм, че ще се подготвят 2 доклада, само един от които ще бъде публикуван след изборите. Ако спечели опозицията и паплачта предвождана от пРезидента - всичко ше е ОК, а нарушенията незначителни. Ако спечели ГЕРБ изборите ще бъдат оспорени, а скандалите максимизирани (както се случи в USA). Тези тъпанари не си дават сметка, че щетите които ще нанесат ще останат за много години напред. Характерно за плиткоумни егоисти.

2021.01.25 | 10:34

1
Това е изключително важна информация, която ще даде представа как да се разпределят парите за купен вот, къде куца контролирания вот и какво може да се направи за да гласуват за нас. А най-хубавото, е че площа Европа.
Чери

2021.01.25 | 10:54

2
О, да! Видя се колко й пука на Европа за нас, нали и в ЕК и ЕП са същите търговци като нас.

Добави коментар

Водещи новини