„Тренд“: Разликата между ГЕРБ и БСП е 1,1% в полза на Бойко Борисов

share

Разликата между ГЕРБ и БСП, дни преди евроизборите, е 1,1% с предимство на партията на Бойко Борисов. Това обяви социологът от изследователски център „Тренд“ Димитър Ганев в студиото на Izbori.bg.

По думите му, ГЕРБ успяват да стабилизират доверието в себе си и да увеличат подкрепата си. „Има възстановяване на доверието в управляващата партия“, поясни той.

Той съобщи, че данните са в резултат на това, че премиерът е взел в ръце предизборната кампания. Експертът коментира и кампанията на БСП за предстоящия вот на 26 май. По думите му се вижда умора в опозицията.

Относно това дали лидерът на БСП Корнелия Нинова ще подаде оставка, ако социалистите загубят евроизборите, той напомни думите ѝ чия е отговорността след като беше пренаредена листата. Според него БСП ще изчака резултатите от местния вот и тогава ще се правят равносметките.

Димитър Ганев каза още, че от БСП ще отидат петима или шестима в Европарламента. Той смята още, че е постижимо Сергей Станишев да измести водача на листата на левите и обясни, че около 25 000 - 30 000 гласа са му нужни, за да направи това.

Експертът коментира още, че БСП няма да са имат сили да докарат един милион симпатизанти до урните, както се иска и припомни данните от предните евроизбори.

"Много малко неща има сигурни на тези избори. Едно от тях обаче е, че ДПС ще бъдат на трето място", разкри експертът. „След евроизборите ще има нова ситуация в Обединени патриоти. В това няма съмнение“, разкри още Димитър Ганев.

"Избирателната активност е най-важна на тези избори. Тя ще е ниска при всички случаи. В изследванията тя е висока, но всъщност не е така", каза Ганев. По думите му фактор за активността са и трите почивни дни, които предстоят.

Експертът разкри какъв ще е броят на евродепутатите от различните партии: "Ако ВМРО влезе в следващия ЕП, вероятно четирите партии ще спечелят 14 пълни мандата - ГЕРБ - 5 пълни мандата, БСП - 4 пълни мандата, ДПС - 3 пълни мандата и ВМРО - един пълен мандат. Така ще останат четири мандата за разпределение и най - вероятно тези партии ще получат по още един мандат. Ако ВМРО обаче не влезе, тези вече пет мандата ще бъдат разпределени между ГЕРБ, БСП и ДПС".

Относно това дали ще има предсрочни парламентарни избори, Димитър Ганев заяви, че всичко зависи от премиера Бойко Борисов. Той напомни, че след няколко месеца има местни избори. "Ако има загуба на ГЕРБ на евроизборите и на местния вот, тогава вече може да мислим за предсрочни парламентарни избори", каза още експертът от изследователски център "Тренд".

Редовното проучване на „Тренд“ е по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите към предстоящите избори за Европейски парламент. Проучването е реализирано в периода 11-17 май 2019 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1007 души на възраст 18+. Проучването е представително за пълнолетното население на страната.

Водещи новини

Още новини