"Барометър": ГЕРБ - 22%, БСП - 16,9%, ДПС - 5,6%, ВМРО - 5,3%, ако парламентарните избори бяха днес

В средата на летния сезон, горещ както откъм температури, така и откъм политически и обществени страсти, "Барометър България" проведе бързо телефонно проучване на нагласите на българите – електорални и житейски.  Участниците в анкетата бяха питани дали са доволни от финансовото си положение и ако днес се провеждат парламентарни избори, за коя политическа формация биха гласували, съобщиха от пресцентъра на „Барометър България“.

1. Доволни ли сте от финансовото си положение?

В сезона на почивка и отпуск българите имат ясно изразена оценка за собствената си финансова ситуация, като процентите доволни/недоволни са почти изравнени. За 42,1% от анкетираните финансовите средства, с които разполагат, са удовлетворителни. Традиционно лятото е сезон на по-позитивни нагласи, в който хората са в добро настроение и с положителни очаквания. Лятната почивка обаче не е достатъчна причина за оптимизъм за 39,2%, които не са доволни от финансовото си положение и биха желали да е по-добро. Едва 18,7% не могат да изразят мнение по темата.

2. Ако парламентарните избори бяха днес, за кого бихте гласували?

След отминалия парламентарен сезон, който бе изпълнен със скандали и противоречия, зададохме на нашите респонденти и въпрос за техните електорални нагласи. За мнозинството анкетирани водеща политическа сила остава ГЕРБ с относително стабилни позиции (22%). Традиционно са следвани от БСП с 16,9% като за момента не се наблюдава динамика в „ножицата“ на одобрението между двете политически сили, регистрирана при последните избори за Европейски парламент. На трето място е ДПС с 5,6%, като трябва да се отбележи, че според спецификата на електората на Движението точният процент на одобрение е трудно да бъде оценен с изцяло социологическа методика.

ВМРО с 5,3% имат тенденция за повишаване на одобрението, което бяха генерирали по време на изборите за евродепутати, като привличат т.нар. патриотичен вот на избирателите, включително и на привържениците на останалите две партии от вече разпадналата се „малка коалиция“.

Последните дни донесоха и още един „играч“ на политическата сцена, като за момента евентуална партия на Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в би получила 1,7% при провеждане на парламентарни избори с потенциал да „открадне“ избиратели от по-малките партии, които в момента отбелязват отлив на одобрение, като ВОЛЯ, Атака и Бареков. Трябва да се има предвид обаче, че на този етап заявлението на анкетираните да я подкрепят е преди всичко израз на одобрение спрямо личността на Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в като обществена фигура и тепърва ще си проличи доколко ще привлече реален вот както персонално той като политик, така и формацията, която ще създаде – като политическа платформа и като лица, които ще предложи на публиката.

Към момента партия на Трифонов не води до значими промени в стратификацията на политическият живот и по-скоро се явява „новата Воля“, с която ще се бори за евентуално влизане в парламента. Доколкото партията на Марешки се яви като наследник на електората, подкрепящ бившия тв водещ Бареков, то Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в може да се определи като „новият Бареков“.

Времето на провеждане на интервютата съвпада с ваканционния августовски период, поради което е възможно да има по-голямо отклонение в статистическата грешка.

Характеристики

Период на провеждане на изследването: 14-18.08.2019 г.

Методология: Количествено проучване

Представителност: населението на България с избирателни права

Обем на извадката: 836 души на възраст над 18 г.

Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол

Метод: Телефонно интервю

Финансиране: Собствено

Демографски профил на анкетираните

 

 

Възраст

 

18-40 г.

28,7%

41-60 г.

33,7%

над 60 г.

37,6%

Пол

 

мъж

49,0%

жена

51,0%

Коментари

 1. 2019.08.19 | 12:02

  нежелан в Русия и на Балканите - резил след резил, гаф след гаф вече 3 мандата. В ЕС е направо за смях.

  1. 2019.08.19 | 21:55

   Е.би си майката ку.рвенска, червен боклук!

 2. 2019.08.19 | 18:08

  Червените от Барометър пак сънуват за проценти и то цели 16,9%!
  Спосранските лайномети НЯМА да получат и 10%!
  ДОЛУ наглите, престъпни , мръсни и крадливи червени боклуци!
  Биволицата от Крушовица пак ще си яде лайната, които сере безсрамно в публичното пространство от няколко години насам!

 3. 2019.08.19 | 15:25

  Само Герб

 4. 2019.08.19 | 14:33

  16.9% подкрепа за БКП/БСП означава: 0.9% българи + 16% цигани, подкупени с пари, олио и обещания за безплатен ток в циганските махали. Тази терористична партия трябва да се обяви извън закона заради повече от 100 години геноцид над българския народ.

 5. 2019.08.19 | 12:09

  загубихме десетки милиарди долара, а външният дълг стана 40 милиарда. Нормален не е гласувал и няма да гласува за тоя седесарски шопар.

 6. 2019.08.19 | 12:09

  Убихме комунистите с лопатата, а Славчо вече е умрял.

 7. 2019.08.19 | 12:09

  Абсолютна лъжа! Платена статия!

 8. 2019.08.19 | 12:07

  "България пне позволи Южен поток през територията и сега прави опити да се присъедини към Турски поток след като загуби десетки милиарди".

 9. 2019.08.19 | 12:05

  Хахаха .... 1.7 % Слави Трифонов ! Тези проценти ще ги събере само от първите 10 села , Плевенско , Врачанско , а камо ли гласове от Европа и Америка ! Много Ви харесвам мобилното приложение , не го скапвайте с неверни и платени “ ПРОУЧВАНИЯ “

 10. 2019.08.19 | 12:01

  плаща за соц. проучвания. Само седесарски идиoт ще повярва, след като народът е на барикадите по шосета и площади.

 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет