Сергей Станишев: За България е важно да направим такава политика, че да се възраждаме демографски

Канал 3
share

Нека започна от това, че този лидерски дебат,  който се проведе през седмицата е поредния, в който Франс Тимерман спечели убедително.  Важно е, че темите, които бяха поставени, вълнуват хората и най-вече как Европа да създава по-добро бъдеще чрез социална Европа, каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов”, президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Трябва да подходим към темата за мигрантите сериозно. Елементарните решения от типа "ние ще се оградим и няма да пуснем нито един”, не работят.  България трябва да промени Дъблинското споразумение, което действа сега. Според това споразумение, за всеки бежанец, мигрант, влезнал на територията на ЕС, отговорност за него носи първата държава на влизане. Това е несправедливо. Социалистите в ЕП настояват този регламент да бъде променен и да се свали тежестта от граничните държави, да има солидарност с останалите, каза още той.

Разбира се, че трябва да има системна политика- силни европейски граници и да са предвидени пет пъти повече пари за Фронтекст в следващия бюджет, отколкото до сега, за да имаме граници и да знаем кой влиза на територията на  Европейския съюз. Второ- трябва да има политика на износна сигурност, вместо внос на несигурност. Това е много по-дълосрочно решение на проблема , категоричен беше Станишев.

За България е важно да направим такава политика, че да се възраждаме демографски. Говоря за поощряване на раждаемостта в страната. Трябва да се постараем и с обезлюдяването. Българите, които бягат в чужбина, за да имат по-добра работа, чрез политика и икономическо развитие и на доходите да ги върнем. Има разрив между икономическото развитие- което като цяло изглежда позитивно, но доходите са толкова ниски, че хората са принудени да  заминават.  Аз съм говорил с множество българи, които са гастърбайтъри и никой от тях не ми е казал, че е много щастлив от това. Всички ми казват да направим така, че таланта им да бъде развит в България,каза още кандидатът на евродепутат от БСП.

Водещи новини

Още новини