Иво Христов: Нормално е ГЕРБ да губят подкрепа, скандалите при тях не стихват

share

Нормално е ГЕРБ да губят подкрепа. През последната година и половина скандалите при тях не стихват и градират, а БСП показа, че може да бъде алтернатива. Другото важно е, че БСП отвори листата си за известни личности като Елена Йончева, а ГЕРБ подписват споразумения с партии фантоми.

Това каза в студиото на izbori.bg кандидатът за евродепутат от БСП Иво Христов.

"ГЕРБ обявиха, че някой ги е ударил със скандала за апартаментите, но хората виждат всичките големи имения и асансьори. Скандалът с къщите за гости също оказва влияние. Бойко Борисов обяви, че всички ще получат заслуженото, но той е единственият премиер осъждан за лъжа, а знаем, че по време на избори се лъже най-много. Аз работих много 2 години в президентството и много добре знам как работи фабриката за лъжи на ГЕРБ. Не мога да коментирам темата за къщите на гости на Елена Йончева. Мога да кажа, че аз нямам къща за гости", категоричен беше той.

"За мен листата на БСП стана по-силна след включването на Сергей Станишев в нея. Всеки един носи позитиви в тази листа. Не мога да говоря, че съм вътрешен човек на Румен Радев в БСП. Винаги съм се старал да бъда полезен, когато работих в екипа на президента. Човек е полезен навсякъде с добрата си воля и компетентността си. За мен можем да говорим за конфликт в ГЕРБ. Там има два предизборна екипа - единият си го назначи Бойко Борисов, а другият се ръководи от Цветан Цветанов. Борисов не спира да говори, че всички ще бъдат наказани и Цветанов го е предал. Ето това е конфликт. Между мен и президента няма конфликт. Ако не стана евродепутат, президентът ще реши дали да се върна в неговата администрация. За мен най-важното на тези избори е БСП да победят ГЕРБ. Ако някой си мисли, че есента с действащо правителство на ГЕРБ ще може да си избира свободно кмета, се лъже много. Централната власт държи местната администрация и в България няма да има свободни и честни избори. В момента няма друга алтернатива на ГЕРБ освен БСП. Ако БСП победи на 26 май, ще има друга политическа ситуация в страната. Не мога да коментирам дали ще има предсрочни избори при загуба на ГЕРБ. Бойко Борисов обяви, че няма да подаде оставка. За мен той няма да подаде оставка, докато не си назначи главен прокурор", разкри Иво Христов.

"Не мога да гадая кой ще бъде следващият председател на ЕК и дали това ще бъде Франс Тимерманс. Днес видяхме, че Виктор Орбан е оттеглил подкрепата си кандидат за председател на ЕК от ЕНП Манфред Вебер. БСП е член на ПЕС и мястото и е там. Председателят на ПЕС е в листата на БСП. Никога не съм казвал, че съм срещу Франс Тимерманс. Има разнобой в мненията ни, но това не означава конфликт", каза още Христов.

"По темата за влизането ни в еврозоната съм предпазлив. Трябва да има много трезва и реална преценка. Трябва да има дебати и да преценят експертите, а не както стана със самолетите, когато ГЕРБ казаха - не ни интересува мнението на военните, ние знаем кой е правилния изтребител. Ако това стане с еврото, няма да е никак добре. Как да влезем в Шенген, когато по плажовете на Черно море изплува безстопанствен кокаин?", попита Иво Христов.

"Аз не мога да сваля ГЕРБ от власт. За тази цел трябва да има гражданска активност. Всичко е плод на борба. Нашият лозунг е - справедливост сега. Не мога да коментирам дали ще има оставки в БСП, ако бъдат загубени изборите. Аз дори не съм член на БСП", завърши кандидатът за евродепутат.

Водещи новини

Още новини