Румен Овчаров: Корнелия смята, че присъствието на Станишев в листата отблъсква избирателите

Кадър: БТВ
share

Офертата за инвеститор на АЕЦ "Белене" звучи несериозно. С нея не се търси стратегически инвеститор, а политически инвеститор. Това каза бившият министър на икономиката Румен Овчаров в предаването "Лице в лице".

„Ако искат истински да строят „Белене“, аз лично не бих го направил по този начин. Офертата звучи несериозно. За да кажете какво ще получи инвеститорът трябва да дойдат независими експерти, които да направят реална оценка на активите. Друг проблем е, че се сменя инвестиционната схема“, коментира той.

По думите на Овчаров АЕЦ „Белене“ е на същото положение както преди две години. „Основният проблем на тази централа е доверието. Затова стартът ѝ трябва да е солиден“, обясни той.

„Исканото увеличение на цените на тока няма да се реализират. Очевидно дружествата затъват със задължения от един милиард и глобите за въглеродните емисии, и търсят решение. ТЕЦ Марица и сега работи на загуба. Те прибраха дивидентите, за да платят за тази емисии. Това е предизвестена история, която ще свърши с фалит“, прогнозира Овчаров.

„Въпросът е дали някой ще потърси решение да се въведат нови технологии за намаляване на емисиите. Няма да се стигне до шоково поскъпване на тока преди изборите“, категоричен е той.

Румен Овчаров коментира и евролистата на БСП. „В нашия случай всички очакваха, че ще се случи както винаги, но стана по-добре. Винаги съм смятал, че Сергей Станишев трябва да води евролистата. Хората обаче не са забравили 2012-2013 г. За мен този вариант е по-добър. Корнелия смята, че присъствието на Станишев в листата отблъсква избирателите“, коментира социалистът.

За номинацията на Иво Христов, Овчаров заяви: „Да той е приказвал по мой адрес и по адрес на БСП много неща. Въпреки това изборът му е добър, от гледна точка, на рейтинга на президента, който е по-висок“.

На въпрос дали има сили БСП да се върне в НС, Румен Овчаров заяви: „Няма време, няма за кога. Очевидно е, че първите седмици от излизането на БСП бе позитивно. ГЕРБ се гърчеше и изпълняваше това, което искаше БСП, но вече не е така“.

Водещи новини

Още новини