Дянков: Основият ни проблем са ниските доходи

share

Ниските доходи на хората са сред основните проблеми на България, каза финансовият министър Симеон Дянков, предаде БТА.

Вицепремиерът участваше във форума "Златният растеж на България" организиран от Световната банка. Според него страната има три основни проблема ниските доходи, демографската криза и енергийната зависимост. До десет години ще стигнем 50 процента от стандарта на средния европеец, заяви той. Причина за това е дълбоката рецесия в някои страни в ЕС и добрите темпове на българската
икономика, посочи Дянков.Той каза, че България ще отчете ръст на БВП за третото тримесечие, докато в Гърция ще има спад от 7,3 на сто. През миналата година в страната ни се върнаха 30 хиляди млади хора предимно от Гърция, Тази година очакваме още 40 хиляди - най-вече от Испания и Кипър. Целта ни е да им осигурим работа, така че да останат трайно в страната, каза Дянков.

На форума присъства и Питър Харолд, регионален директор на Световната банка за Централна и Източна Европа и балтийските държави Той изтъкна, че страната ни се справя много добре с предизвикателствата на кризата - отчита растеж на БВП при нисък държавен дълг от около 15 на сто от БВП и спазва добра фискална дисциплина. Проблемите пред България са несигурната външна икономическа конюнктура, бизнес средата, както и нуждата от повече инвестициите в иновации и енергийно ефективни производства.
 

Водещи новини

Още новини