Менда Стоянова: Бюджет 2013 не е предизборен

share

Не виждам ужасяващите последици от налагането на данъка върху лихвите по депозитите, за които говори опозицията. Но това й е работата на опозицията - да плаши хората. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджети и финанси в парламента.

От икономическа гледна точка данъкът върху лихвите по депозитите си има основание. В България има плосък данък върху доходите. При тази данъчна система е много важно да има широка данъчна основа и да се облагат всички доходи на гражданите. Затова това нововъведение покрива появилата се ниша, обясни Стоянова. По думите й, България е единствената страна в ЕС, която няма облагане на лихвите.

Доходите от лихви са един пасивен доход. С необлагането му ние не подкрепяме икономиката, каза специалистът. Не я стимулираме чрез внасянето на парите в банката, а не влагането им в реалната икономика, защото досега от вложените в банка пари се печели, а не се плащат данъци на държавата, а ако тези пари не са в депозит, а с тях се купи апартамент, който се дава под наем, парите от наема се облагат и част от тях отива в хазната, обясни Стоянова.

Не виждам ужасяващите последици от този данък, за които говори опозицията, но това й е работата на опозицията - да плаши хората, каза тя.

Според председателя на Комисията по бюджети и финанси в парламента, Бюджет 2013 не е предизборен, а е скучен. Колкото обаче е по-скучен и консервативен е един бюджет, толкова по-добре, допълни тя.

Стоянова коментира, че в бюджета е заложена по-голяма приходна част. Тя изрази убеждението си, че тази приходна част ще бъде изпълнена през 2013 г., затова и разходната част е по-голяма. А тези разходи отиват за пенсии, образование, здраве и култура, уточни тя. По думите й, желаният ръст ще дойде от акцизи, данъчни ставки и подобрена събираемост на задълженията, която се е постигнала благодарение на множеството приложени мерки. И предвижданата инфлация също ще даде своя дан за заложените приходи.

ГЕРБ цели фискална консолидация и запазване на дефицита на нивото от 2012, каза Менда Стоянова. По думите й, всеки лев икономия ще отива да увеличение на заплатите.

Водещи новини

Още новини