Филип Гунев: Европа има нужда от квалифицирани мигранти

Novini.bg/ Canva
share

Лидерите на Европейския съюз се споразумяха да използват всичките си лостове, включително търговията, помощта за развитие и визовата политика, за да ускорят връщането на мигранти, влизащи нелегално в блока, и поискаха от Европейската комисия (ЕК) спешно да изготви закон.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1716

"Това, което Съветът призова, е да се търсят по-общи лостове, а не единични. Миграцията е като вода, която те заобикаля. Едната посока, в която търсят общи решения, е подобряване на т.нар. връщания. Пактът за миграция, който приеха през април, тепърва две години ще го въвеждат, за да започне да работи. Там фокусът беше върху убежище", коментира бившият вътрешен министър Филип Гунев в "България сутрин". 

Готова ли е България да изнесе бежанските си лагери извън страната?

По думите му, тепърва ще стане ясно дали ще проработи, тъй като има сложни механизми.

"В нетърпението си Комисията изпрати писмо и предложи да изследва иновативни методи за справяне с миграцията. Единият от тях са мигрантите, на които им е било отказано убежище и им е издадена заповед за депортиране, да могат да ги изпращат в центрове в трети страни. Все още не съществуват центровете за връщане", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

От 400 000 души, които трябва да бъдат депортирани, през 2023 г. едва 20% са ефективно депортирани. А причината да не са е, че "изникват различни пречки от третите страни", подчерта Гунев.

"А и самите бежанци често бягат, тъй като процесът на връщане отнема много време. Непрекъснато има спънки, вследствие на което цялата система се разпада и не работи. Злоупотребява се - фактът, че тези хора кандидатстват за убежище, но реално идват от страни, където няма основание да търсят убежище. Трябва да се измисли как да работи по-ефективно системата за връщане", настоя бившият вътрешен министър.

 

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1716

Водещи новини

Още новини