ФнФ избира посредници за управление на Фондове за градско развитие по програми от ЕС

Novini.bg/ Canva
share

Фондът на фондовете (ФнФ) обявява началото на процедура за избор на финансови посредници за управление на Фондове за градско развитие (ФГР), подкрепени със средства от Програма "Развитие на регионите" 2021-2027 (ПРР) и Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" 2021-2027 (ПКИП), съфинансирани от Европейския  фонд за регионално развитие. Това съобщиха от ФнФ.

Финансовият инструмент се изпълнява под формата на три ФГР - два за Северна България (ФГР Север 1 и ФГР Север 2) и един за Южна България (ФГР Юг). Общият публичен ресурс, който ще бъде разпределен между трите фонда, възлиза на над 513 млн. лв. (442,6 млн. лв. по ПРР и 70,9 млн. лв. по ПКИП).

Целта на ФГР е да се привлече частен капитал към публичния ресурс, предоставен от двете програми, като по този начин се подобри достъпът до финансиране на крайните получатели за изпълнение на инвестиции, допринасящи за постигане на целите и индикаторите на двете програми. 

Публичният ресурс за инструмента се осигурява чрез финансиране със споделяне на риска и вградена/портфейлна гаранция, която покрива риска от загуба по средствата, осигурени от фонд мениджъра. Подкрепата към крайните получатели може да се реализира под формата на заеми и/или финансов лизинг до края на 2029 г., посочват от ФнФ.

За първи път се предвижда безвъзмездна финансова помощ (БФП) със средства по ПРР, която да се предоставя от посредниците в комбинация със заемното финансиране по инструмента.  

Подкрепата по ПРР е насочена към публични и частни проекти за насърчаване на икономическата активност, устойчивата градска мобилност, подобряване и развитие на здравните и социалните услуги, образованието, културата, спорта и туризма, енергийната ефективност на сгради, мерки за зелена градска среда и др. 

Ресурсът по ПКИП е насочен към инвестиции на малки и средни предприятия и дружества със средна пазарна капитализация в рамките на нови или съществуващи индустриални паркове и във функционална близост до тях.

Финансовите посредници се избират от Фонда на фондовете в състезателна процедура с договаряне в съответствие с разпоредбите на Закона за обществените поръчки. Допустими кандидати в процедурата са финансови или кредитни институции по смисъла на Закона за кредитните институции или обединения, които включват такива институции, чиято дейност е на територията на Република България. 

Кандидатите могат да подават заявления за участие до 20 ноември 2024 г. Обявлението за обществената поръчка e публикувано в Официален вестник на Европейския съюз, като пълната документация e достъпна в системата ЦАИС ЕОП в профила на купувача на следния линк: https://app.eop.bg/today/414647

Салдото по КФП за деветмесечието на 2024 г. се очаква да бъде дефицит в размер на 2,8 млрд. лева

Това е третият програмен период, през който ще се реализират ФГР, като с пълното инвестиране на ресурса по ОПРР 2007-2013 и ОПРР 2014-2020 Фондовете за градско развитие се доказаха като успешен инструмент за подкрепа на устойчивото развитие на градовете и регионите в България. 

Настоящата процедура за избор на посредници е третата, обявена от ФнФ в рамките на новия програмен период. Инструментът е част от стратегическия план на дружеството за насърчаване на икономическия растеж и иновациите в България, подобряване на достъпа до финансиране и стимулиране на инвестициите, се посочва в съобщението.

Водещи новини

Още новини