Министър Николов: Службите по търговско-икономическите въпроси трябва да работят за насърчаване на износа и привличането на чуждестранни инвестиции

Министерство на икономиката и индустрията
share

„Дейността на Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) трябва да бъде насочена приоритетно към насърчаване на българския износ и към привличане на чуждестранни инвестиции, които да способстват за ефективното преструктуриране на икономиката, устойчивото развитие на българския бизнес и повишаването на жизнения стандарт и качеството на живот у нас“. Това каза министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов на видеоконферентна среща с икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) на България в цял свят, цитиран от Министерство на икономиката и индустрията.

В рамките на онлайн заседанието бяха обсъдени икономическите приоритетите на правителството, начините за подобряване на работата на търговските представители зад граница, както и резултатите, които постига страната ни във външноикономически план.

Акцент в дейностите на Службите по търговско-икономическите въпроси министър Николов постави върху идентифицирането на нови пазарни възможности, създаването на нови връзки и подпомагането на българските компании в навлизането им на чужди пазари и разширяването на присъствието им на традиционни такива.

МС одобри три стратегически споразумения в сферата на енергетиката

Министър Петко Николов отбеляза, че следва да се търси нов проактивен подход, за да се възобнови интересът към изнасяне на производства и услуги в България, особено във високотехнологични и иновативни сектори.

„С оглед предизвикателствата пред големите европейски икономики, отварянето на нови пазари за българския бизнес, извън ЕС, ще ни донесе много ползи“, каза д-р Петко Николов. На видеоконферентния разговор с търговските аташета той обърна внимание на необходимостта от полагането на максимални усилия за промотиране на възможностите на страната, за разширяване на контактите и за отключване на нереализирания потенциал на множество близки или далечни дестинации.

Като водеща цел на Министерството на икономиката и индустрията, той очерта превръщането на СТИВ, която е към ведомството, в реален фактор за генериране на предложения и възможни решения при изпълнение на приоритетите на външноикономическата, инвестиционната и търговската политики.

Министър Петко Николов обърна внимание и на необходимостта от ускоряване на процесите по приемане на страната ни в Шенген и за присъединяването й към ОИСР, което ще даде значителен стимул и тласък на българската икономика. „Всяко отлагане на пълното ни приемане в Шенгенското пространство ще е причина за по- големи пропуснати ползи, както за българската и румънската, така и за икономиките в региона“, зави министър Николов. Той посочи данните на различни доклади и изследвания, според които общият ефект от пълното присъединяване на България към Шенгенското пространство се оценява на над 1 милиард лева годишно.

Д-р Петко Николов подчерта важността на работата на икономическите съветници в СТИВ в чужбина. „От изключително значение е активизирането на усилията за утвърждаването на страната ни като разпознаваем, стабилен и надежден инвестиционен и търговски партньор, както и за разширяването на възможностите за българските предприятия зад граница“, подчерта икономическият министър.

В рамките на онлайн срещата бяха споделени добри практики и опит за стъпването на България в иновационните и високотехнологични пазари и вериги за доставка. Бяха обсъдени възможностите и инструментите за позитивно позициониране на страната ни чрез презентиране на нейните предимствата. В тази връзка бе взето решение за проактивен проактивен подход в посока участието на страната ни в международни изложения и панаири чрез национални щандове и с активното участие на българския бизнес.

В заключение той благодари на СТИВ за приноса им за създаването и поддържането на стабилни икономически отношения, както и за привличането на чуждестранни инвестиции в България.

Защо България е на опашката в Европа по инвестиции във ВиК мрежата?

В онлайн срещата взеха участие всички икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) на България в цял свят, заместник-министър Николай Павлов и представители на икономическото ведомство.

Водещи новини

Още новини