Министър Николов разговаря с посланика на Туркменистан

  • 18 септември 2024 17:26

  • 181
  • 1
Министър Николов разговаря с посланика на Туркменистан
© Министерство на икономиката

Министърът на икономиката и индустрията д-р Петко НиколовПетко НиколовПетко Николов е назначен за министър на икономиката и индустрията в служебния кабинет с проведе среща с новоназначения посланик на Туркменистан за Република България Н.Пр. г-н Есен Айдогдиев.

Двамата обсъдиха възможностите за активизиране на икономическите отношения между двете страни. На срещата бе отбелязано, че през тази година се отчита нарастване на двустранния стокообмен, като за периода януари-юли 2024 г. той възлиза на близо 35 млн. щ.д., което е ръст от над 600% в сравнение със същия период на 2023 г. Бе отчетено, че водещите стоки в българския експорт за Туркменистан са главно медикаменти и медицински инструменти и апарати, които формират над 60% от общия износ. 

Министър Николов: Близо 4 млрд. щ. д. е достигнал стокообменът между България и Китай за 2023 г.

Въпреки положителната тенденция през настоящата година, министър Николов и посланик Айдогдиев бяха единодушни, че двустранният стокообмен не е на необходимите нива и обсъдиха възможности за задълбочаване на търговското сътрудничество.

Двамата посочиха като преспективни секторите свързани със строителството, туризмът, цифровите технологии, ИТ секторът и съвместни проекти за изграждане на енергийна и транспортна инфраструктура в контекста на свързаността Европа-Азия.

Министърът на икономиката и индустрията и посланикът на Туркменистан разговаряха и за организирането на съвместен бизнес форум, за да се задълбочат отношенията между България и Туркменистан и да се създадат нови възможности между бизнеса от двете страни, съобщиха от пресцентъра на министерството на икономиката.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
181 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.18 | 17:43

1
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо-----> shout.to/maxpro

Добави коментар

Водещи новини