Каримански: Ръстът на заплатата трябва сами да си го постигнем, а не да се увеличава политически

Булфото (архив)
share

От 1 януари идната година минималната заплата за страната ще бъде 1077 лева вместо досегашните 933 лева, което е ръст от 15%. Това предвижда проект на правителствено постановление, публикуван за обществено обсъждане. Темата коментираха икономистите проф. Гарабед Минасян и Любомир Каримански в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Минасян каза, че минималната заплата в България е 60% от средната минимална заплата в държави като Чехия, Словакия, Румъния, Литва, Латвия и Естония.

Каримански посочи, че сме на опашката по ръст на производство като принос в икономиката

Проект: 1077 лева минимална заплата от Нова година

Той допълни, че когато говорим за минимална и средна работна заплата, не може да изолираме ръста на икономиката. Според него е притеснително този ръст да се дължи на потреблението, а не на производството.

Отново сме на опашката по ръст на производство като принос в икономиката. Трябва да се стремим минималната работна заплата да бъде изкарана наистина, а не да бъде гласувана политически и популистки, каза още Каримански.

Той разясни още, че когато се променят възнаграждения в който и да е сектор, те трябва да са съобразени с Министерството на финансите и Комисията по бюджет и финанси и подчерта, че обратното е „недопустимо”.

Минасян посочи, че инвестициите в икономиката трябва да бъдат високи, а това не се случва. Той обясни, че ръстът за разходите за труд превишават темповете на прираст на производителност на труда с 26%.

„Нормативът, който ЕС дава за държави, които не са членки на еврозоната е 12 процента”, каза още икономистът.

Водещи новини

Още новини