БНБ пласира ценни книжа за 200 млн. лева

share

Министерството на финансите (МФ) преотвори емисия тригодишни държавни ценни книжа (ДЦК), която беше пусната в обращение на проведения на 15 април аукцион, съобщават от Министерството на финансите и Българска народна банка (БНБ), цитирани от БТА.

На проведения вчера аукцион са емитирани нови книжа за 200 млн. лв., с което обемът в обращение достигна общо 900 млн. лв. номинална стойност. Среднопретеглената годишна доходност при преотварянето е в размер на 3,64 процента. 

Емисията е деноминирана в лева, с падеж 17 април 2027 г. и годишен лихвен купон от 3 процента. 

МФ публикува данните за изпълнението на КФП към 31.05.2024 г.

Общият размер на подадените поръчки възлезе на 344,2 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1,72. Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 114 базисни точки. От страна на участниците най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките - 68,8 процента, следвани от застрахователните дружества - 14,8 процента, пенсионните фондове с 13,2 процента, договорни и гаранционни фондове - 3,1 процента и други инвеститори - 0,1 процента, посочват от МФ.

Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки е 98,20 лв. на 100 лв. номинал.

От БНБ отбелязват, че датата на плащане за одобреното количество е 24 юли 2024 г. Лихвите се изплащат на всеки шест месеца, считано от датата на емисията, като последното плащане се извършва заедно с изплащането на номиналната стойност на емисията.

В аукциона са участвали всичките осем първични дилъри на ДЦК.

В съобщението на БНБ се посочва още, че Министерството на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисията.

Водещи новини

Още новини