Търсят инвеститор за изграждането на нови мощности в АЕЦ"Козлодуй"

share

Проектната компания „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД, ще изпълнява ролята на възложител при реализацията на инвестиционното намерение за изграждане на нова ядрена мощност, казва Любен Маринов, Изпълнителен директор на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД за economymagazine.bg.

На този първоначален етап нашата компания организира целия процес на предпроектни проучвания, избор и лицензиране на площадка и оценка на въздействието върху околната среда, посочва експертът. Компанията е ангажирана и с оценка на физическата защита и радиационна безопасност, въз основа на които правителството ще може да вземе решение за изграждането на нова ядрена мощност.

"Понастоящем едноличен собственик на капитала на дружеството е „АЕЦ Козлодуй” ЕАД. Целта на проектната компания е структурирано и обосновано изграждане на нова ядрена мощност. Ще се спазват принципите на проектното финансиране, ще се търси външен стратегически инвеститор, който да притежава 49% от капитала на дружеството, като възможностите за набиране на заемен капитал не са ограничени", казва Маринов.

Водещи новини

Още новини