България може да стане втора в Европа по производство на боеприпаси

Булфото (архив)
share

По производство на боеприпаси България може да е на 2-ро или на 3-то място в Европа като обем, българската отбранителна индустрия има огромен шанс да модернизира и разшири своето производство. Това каза Ивайло Иванов от Съюза на офицерите от резерва "Атлантик" пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Тя може да премине и на стандартите на НАТО, което е изключително важно, защото с подмяната на въоръжението и техниката на армията от съветско към модерно западно ние ще използваме западните стандарти и ще разчитаме на собствено производство боеприпаси, а няма да ги купуваме от чужди производители“.

По темата дали да се използват оръжия по цели в Русия, събеседникът каза, че това би означавало да отпаднат ограниченията, които съюзниците сами са наложили заради страха от ескалация.

В някакъв смисъл те бяха неразумни от гледна точка на целта, която сме декларирали – победата на Украйна в този конфликт. И тук победата, понеже често се говори за нея тя не значи Русия да капитулира и тя да бъде окупирана, а в най-добрия вариант Украйна да изтласка руските окупационни войски от международно признатите граници, такива каквито са декларирани през 1991 година.

"Ние не използваме ефективно ресурсите, които предоставяме на Украйна. Тези ограничения постепенно ще паднат, те за сега отпаднаха само в Харковска област, тъй като бойните действия имат тази специфика, защото областта е само на 30 километра от границата с Русия и позволява на Русия от собствена територия да обстрелва областта", добави Иванов.

Водещи новини

Още новини