Шефът на АЕЦ Козлодуй: Има голям инвеститорски интерес за 7-ми блок

share

Отсега има голям инвеститорски интерес във връзка със 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на централата Валентин Николов.

„Отсега има инвеститорски интерес. При условие, че се направят добре стъпките и се прецени рискът за всяка една от стъпките и този риск намалее след като лицензираме площадката, аз мисля, че инвеститорите ще излязат наяве. Сигурен съм, че ще имаме повече от трима инвеститори, между които да избираме”, каза Николов. Той обаче не спомена имена и каза само, че те са от „запад и изток”. Това значи да ги изпъдя, защото всички ще си насочат вниманието към тях, каза изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй”.

Според него проектът може да се осъществи и доста по-рано от очакваното, но това ще стане ясно от предпроектното проучване. То трябва да извърши изследване и мониторинг на абсолютно всички възможни проекти, които ще се изпълнят на площадката за седми блок и възложителят трябва да избере един от тях, който е най-изгоден и най-подходящ, обясни Николов.

По думите му финансирането на предварителните дейности може да се осигури чрез увеличаване на капитала или чрез привлечен капитал. При условие, че АЕЦ „Козлодуй” е собственик, мисля, че такъв привлечен капитал може да се намери доста лесно и при доста добри условия. Смятам, че дотам няма да се стигне, защото цената е поносима за АЕЦ „Козлодуй”, няма да я вкарваме в излишни дългове. Тази цена съм сигурен, че ще се възвърне, защото още отсега има голям инвеститорски интерес във връзка със седми блок, заяви той.

Според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, това, че не е направена проектна компания за АЕЦ „Белене” до голяма степен е нарочно. Дори и да няма стратегически инвеститор, дори и да няма финансиране, НЕК винаги може да поеме милиард-милиард и половина и точно това се е случило – със заеми, благодарение на това, че НЕК има печалби, благодарение на това, че НЕК има активи е заложена Националната електрическа компания, заяви министърът.

Делян Добрев каза, че анализите до известна степен ще дадат представа колко ще струва изграждането на този нов блок в „Козлодуй”. Според него е рано и да се говори за инвеститорски интерес.

Договорът с изпълнителя на предпроектното проучване за новата мощност беше подписан от Хавиер Гонзалес, вицепрезидент за Южна Европа за „Уестингхаус” и от Любен Маринов, изпълнителен директор на проектната компания за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Ив Браше, президент за Европа на Уестингхаус каза, че компанията има дълъг опит в областта на ядрената енергетика, работила е по подобен проект в Чехия. Ще се опитаме да направим една добра оценка в рамките на това предпроектно проучване, за да се види кое е възможно да бъде реализирано в бъдеще, посочи той.

Водещи новини

Още новини