Експерти: Няма да покрием критерия за инфлация, нужен за влизане в еврозоната

Нова
share

Законът за БНБ е закон, написан на базово ниво. Той политически не е богат, защото не предвижда инструменти, които да позволяват БНБ да води богата политика след влизането в еврозоната. Вътре липсва дискусията за политиките, а инфлацията и другите неща са следствие на това. Това заяви бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов в ефира на Нова.

Журналистът Петър Илиев е категоричен: „Дали ще влезем в еврозоната или не – това няма да повлияе на цените. Доказателство за това е Хърватия.”

Асен Василев: Няма риск еврото да повиши цените у нас

"Няма да покрием критерия за инфлация, нужен за влизане в еврозоната. Ще разберем това май или юни месец. Няма и никаква информационна кампания, МФ не си е свършило работата”, смята от своя страна икономистът Георги Вулджев.

"Почти всички данъчни закони, които бяха приети, са пълно безумие от гледна точка на правене на бизнес среда. Те я влошават, вкарват допълнителни разходи за т.нар стоки с фискален риск", допълни от своя страна Дацов.

Той припомни, че България е била вкарана в сивия списък за пране на пари: "Това е значителен политически проблем. Ако някой го преглътне в Европа, ще бъде цяло чудо, защото според мен това е по-сериозният политически проблем."

Водещи новини

Още новини