Експерти: Няма шанс за по-евтини горива

share

Експерти прогнозираха, че горивата ще продължат да поскъпват. А държавата няма ефективни механизми да укроти цените.

За да повлияе на стойността на горивата, правителството може да намали акциза, ДДС-то, или да премахне задължителната биокомпонента в горивата. Но за всеки един от тези лостове трябва да пита Брюксел, съобщи БТВ.

Според изказване на транспортния министър Ивайло Московски през почивните дни, ако горивата продължат да поскъпват драстично, Европейският съюз ще излезе с единна позиция и тогава може да се намали акцизът. Към днешна дата обаче такъв дебат няма, напротив.

„Към момента даже има натиск от част от страните от ЕС за повишаване на минималните ставки на акциза. Горивата са един от продуктите, които се облагат най-тежко - това е целенасочена политика на данъчната система на Съюза”, коментира Лъчезар Богданов.

От началото на следващата година България трябва да увеличи акциза върху дизела с 15 лева на 1000 литра, тоест с близо 2 стотинки на литър на колонката, за да покрие евроизискванията.

Бившият икономически министър от правителството на ГЕРБ Трайчо Трайков е категоричен, че у нас конкуренцията на пазара на горива трябва да се подобри. Той смята, че правителството не е трябвало да пропуска възможността да обжалва пред съда решението на Комисията за защита на конкуренцията, в което се казва, че картел при търговците на горива няма.

„Ако приемем хипотезата, че няма картел, то трябва да се стимулира вносът, тъй като по-евтино гориво от рафинерията очевидно има, щом като страни с по-висок акциз от българския могат да продават по-евтино гориво”, заявява Трайков.

Според него държавата трябва да приложи изцяло директивата за данъчните складове, която позволява в страната да се продава гориво, складирано в други държави от Евросъюза, което ще увеличи конкуренцията и може да намали цената на колонка.

Продължаващото поскъпване на цените на горивата може да предизвика вълна от поскъпване в различни транспортни сектори. Такива индикации вече има от таксиметровия, автобусния и маршрутния превоз.

Водещи новини

Още новини