Ася Гонева от КНСБ: Вдигането на вдовишката добавка не е добро решение

Novini.bg/Canva
share

"В проктобюджета на Държавното обществено осигуряване има доста положителни неща, но го оценяваме със смесени чувства. Според КНСБ категорично трябва да бъде пипнато обезщетението за безработица, а за пенсиите 11% от следващата година по швейцарското правило е добро решение. Вдигането на вдовишката добавка не е разумно решение, защото тя изначално бе привнесена от парламентаристи, които са чули и видели някъде, но нашата система е замислена като индивидуални права". Това каза Ася Гонева от КНСБ преди заседанието на Надзора на НОИ, който ще разгледа проектобюджета на ДОО за 2024 г. 

В него е заложено вдигането на пенсиите с 11% от 1 юли по швейцарското правило. Така минималната за стаж и възраст да достигне 580,57 лв. при 523,04 лв. сега. 

Предложението на финансовото министерство към депутатите е т.нар. вдовишка добавка от починал съпруг да се увеличи до 30% от неговата пенсия. В момента тази добавка е 26,5%.В проекта на бюджет на ДОО не се предвижда увеличение на обезщетението за гледане на дете през втората година и то ще остане 780 лева.

Минималният осигурителен доход от 1 януари 2024 г. ще е равен на предвидената минимална заплата от 933 лева. Повишава се максималният осигурителен доход на 3750 лева, като спрямо сегашния му размер ръстът е от 350 лева.

Предлага се работодателите да плащат обезщетението за болест за първите два дни болничен, като в момента те поемат първите три дни от боледуването. Без промяна ще са обезщетенията за безработица - минималното ще остане 18 лв., а максималното пак ще е 85,71 лв.

"Никога вноската не е била изчислявана по начин, който дава възможност за отклонени права и следването на тази линия води до обезсмислянето на наследствените пенсии. Дори сега с 26,5% вдовишка добавка в една голяма част от наследствената маса, т.е. размера на пенсията на наследодателя не е достатъчна, за да се платят наследствените пенсии, когато на нея имат право повече от едно лице. Абсолютно сме категорични, че обезщетението за безработица трябва да се вдигне. Минималното да стане 24 лв. и 114 лв. максималното", каза още Гонева, предава 24 часа.

Водещи новини

Още новини