Министър Стойчева за инвестиционните проекти: Целта ни е да покрием цялата страна

БНТ
share

Министерството на иновациите и растежа е министерство за бъдещето на България. През последните пет месеца работим с много ясна ориентация - да поставим България на картата на света, като място за иновации, с нов фокус, който да привлича високотехнологични компанни. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева в предаването "Денят започва" по БНТ. 

Според нея, за да могат да се случат реални инвестиции, има нужда от дългосрочно целеполагене.

"Фокусираме усилията си в това да направим аназли на средата, създаване на условия за конкретни промени, които ще осигурят сигурност и предвидимост за инвеститорите. Работим заедно с Българска агеция за инвестиции за създаване на комплексен подход - на едно място всички услуги. Работим за това инвеститорите да могат открият правилните възможности и решения в разлчините региони", посочи министър Стойчева.  

Министър Стойчева връчи сертификат за инвестиция в автоматизирана складова база за над 1.5 млн. лв.

По думите ѝ България е доста стабилна макроикономически страна. "Една от страните с много добри показатели, добър процент между дълга и БВП. България има талант, има кадри. На трето място в света по специалисти в сферата на информационните технологии. Второ място по привлекателност на кадри в старт-ъп сектори", допълни министърът на иновациите и растежа. 

От началото на годината има издадени 23 сертификата за проекти за инвестиции, на стойност 251 млн. лв. Планирани са 1504 нови работни места. 19 от проектите са извън столицата, 13 от тях се осъществят във високотехнологични производства. Доста серизони инвестиции в Пловдив, Стара Загора, Шумен, Варна. Целта е в следващите месеци да се покрие цялата страна и да бъде привлечен инвеститорски интерес в районите, отбеляза Милена Стойчева.  

Министър Стойчева отбеляза, че в момента в процес на сертифициране са 43 нови проекта, които са в различни етапи на развитие. "Подготвили сме осигуряване на финаснови помощи за инвеститорите", уточни тя. 

Водещи новини

Още новини